Erasmus+ “Step by Step” Kit
Μας ρωτάτε… και σας απαντάμε! Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα προγράμματα του Erasmus+ σε έναν συνοπτικό οδηγό!
Ανταλλαγές Νέων και Training Courses
Πώς συμμετέχω σε μια ανταλλαγή νέων ή σε ένα σεμινάριο;
Παρακολουθείς την παρούσα ιστοσελίδα μας ή τη σελίδα μας στο Facebook, όπου ανακοινώνονται όλα τα νέα προγράμματα!
Συμπληρώνεις την ηλεκτρονική αίτηση που θα βρεις στην ανακοίνωση, αφού σιγουρευτείς ότι είσαι διαθέσιμος τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί το project και πως σε ενδιαφέρει πραγματικά η θεματική του. Προσπάθησε όσα γράψεις στην αίτηση σου να είναι ειλικρινή, εύστοχα και περιεκτικά. Και διπλοτσεκάρισε τα στοιχεία που έχεις υποβάλει, για είναι είσαι σίγουρος ότι είναι όντως σωστά.
Πώς γίνεται η επιλογή των συμμετεχόντων;
Αρχή μας είναι να είμαστε όσο πιο διαφανείς και αξιοκρατικοί γίνεται, ιδού λοιπόν «τα μυστικά» της τελικής επιλογής
-Εξετάζουμε τις αιτήσεις προσεκτικά και επιλέγουμε βάσει επιχειρηματολογίας και της πρόθεσή σας να συνεισφέρετε και να λάβετε τα μέγιστα από κάθε πρόγραμμα.
-Ακολουθεί κλήρωση μεταξύ των καλύτερων αιτήσεων, φροντίζοντας πάντα να δίνουμε τις ίδιες ευκαιρίες σε αγόρια και κορίτσια, σε όσους έχουν ήδη συμμετάσχει και σε όσους κάνουν αίτηση για πρώτη φορά.
Οπότε η επιλογή είναι συνδυασμός προσπάθειας και τύχης… όπως όλα στη ζωή άλλωστε!
Τι πρέπει να κάνω αν επιλεγώ;
Να χαρείς! Και να περιμένεις ειδοποίηση από τον οργανισμό μας, είτε με email είτε τηλεφωνικά. Και να μην προτρέχεις! Δεν κλείνεις εισιτήρια μόνος σου! Κάθε γκρουπ οργανώνεται με την καθοδήγηση του leader της αποστολής και συμφωνούν από κοινού τις πτήσεις αναχώρησης και επιστροφής. Η ομάδα γνωρίζεται πριν το ταξίδι είτε διά ζώσης είτε – αν οι συμμετέχοντες είναι από διαφορετικές πόλεις – μέσω skype. Πολλά project απαιτούν κάποια σχετική προετοιμασία (πχ παρουσίαση του οργανισμού ή μια παρουσίαση σχετική με το θέμα του project) οπότε πάλι εργάζεστε ομαδικά, υπό τον συντονισμό του Leader.
Πώς κατοχυρώνω τη θέση μου, εφόσον επιλεγώ;
Για κάθε ανταλλαγή ή σεμινάριο, υπάρχει ένα κόστος συμμετοχής, το οποίο ανέρχεται στα 30 ευρώ και έχει θεσπιστεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του φορέα μας. Καταθέτοντας το ποσό αυτό στην τράπεζα, στο λογαριασμό του You in Europe, επιβεβαιώνεις τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα και εξασφαλίζεις τη θέση σου σε αυτό. Εάν ακυρώσεις τη συμμετοχή σου, τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφονται, οπότε φρόντισε να είσαι σίγουρος για τη διαθέσιμότητα σου όταν θα επικοινωνήσουμε μαζί σου.
*Εάν χρειαστεί να ακυρώσεις τη συμμετοχή σου ενώ έχεις ήδη κλείσει τα εισιτήριά σου, η επιστροφή ή μη των χρημάτων που δαπάνησες για τα έξοδα ταξιδίου σου εξαρτάται αποκλειστικά από την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρίας.
Τι καλύπτει το πρόγραμμα;
Κάθε ανταλλαγή νέων ή training course στο πλαίσιο του Erasmus+, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλύπτει για τους συμμετέχοντες πλήρη διατροφή (3 γεύματα την ημέρα), διαμονή σε ξενοδοχείο, hostel ή bungalows της περιοχής και τα έξοδα ταξιδίου μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση του προορισμού. Αν γίνει έγκαιρη κράτηση των εισιτηρίων, το ποσό αυτό (που κυμαίνεται από 180 έως 530 ευρώ για χώρες της Ευρώπης), είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλα τα έξοδα του ταξιδιού σου.
Κάθε συμμετέχων πληρώνει ο ίδιος τα έξοδα του ταξιδιού του, τα οποία του επιστρέφονται είτε κατά τη διάρκεια του προγράμματος είτε αμέσως μετά, και αφού προσκομίσει όλα τα σχετικά αποκόμματα εισιτηρίων/ κάρτες επιβίβασης μετάβασης και επιστροφής.
Γιατί χρειάζομαι την Ευρωπαική Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας;
Για να είσαι ασφαλισμένος για την υγεία σου, σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σου! Καθώς όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για την ασφάλισή τους, πριν την αναχώρισή σου θα πρέπει να επικοινωνήσεις με το ασφαλιστικό σου ταμείο για την έκδοση της κάρτας, η οποία γίνεται άμεσα και δωρεάν!
Για περισσότερες πληροφορίες ρίξε μια ματιά εδώ.
……………………………………
European Solidarity Corps (πρώην E.V.S.)
Γιατί το European Voluntary Service έγινε European Solidarity Corps?
Mε το νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC) δημιουργείται μία «δεξαμενή» ενδιαφερομένων εθελοντών. Έτσι, εάν σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, θα πρέπει απαραιτήτως να εγγραφείς στο Σώμα.
Αντίστοιχα όμως, θα μπορείς να δεις και όλους τους φορείς και τα διαθέσιμα προγράμματα συγκεντρωμένα και να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.
Πρόκειται με πολύ απλά λόγια για μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά ενδιαφερόμενους Εθελοντές και ενδιαφερόμενους φορείς Υποδοχής για να γίνει το καλύτερο δυνατό… matching ή αλλιώς «πάντρεμα»
Μπορείς να εγγραφείς στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης αν είσαι 17 ετών, αλλά για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα πρέπει να είσαι τουλάχιστον 18 ετών. Στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετέχουν άτομα 30 ετών το πολύ.
Μάθε περισσότερα και κάνε την εγγραφή σου στο Σώμα σήμερα κιόλας εδώ:
https://europa.eu/youth/solidarity_el
Πώς θα βρω το πρόγραμμα που μου ταιριάζει καλύτερα;
Με δύο τρόπους:
1) Παρακολουθείς την ιστοσελίδα μας ή τη σελίδα μας στο facebook, όπου αναρτούνται συνεχώς νέες θέσεις εθελοντισμού και αν κάποια ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σου, κάνεις αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες της ανακοίνωσης, δηλώνοντας πάντα ως οργανισμό αποστολής σου (sending organisation) το You in Europe.
2) Εγγράφεσαι στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και αναζητάς το πρόγραμμα με τη θεματική που σε ενδιαφέρει, στη χώρα που σε ενδιαφέρει, από την επίσημη βάση δεδομένων όπου αναρτούνται όλες οι τρέχουσες θέσεις ESC στην Ευρώπη.
Έπειτα επικοινωνείς με εμάς στο youineurope.evs@gmail.com και αναλαμβάνουμε να έρθουμε σε επαφή με το φορέα που φιλοξενεί το πρόγραμμα και να προωθήσουμε την αίτησή σου.
Ποια έγγραφα πρέπει να έχω διαθέσιμα προκειμένου να αιτηθώ για μια θέση ESC;
Οι περισσότεροι φορείς υποδοχής, προκειμένου να επιλέξουν τον εθελοντή που θα ανταποκριθεί καλύτερα στα καθήκοντα της θέσης, ζητούν ένα αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά, σε μορφή pdf. ή .doc. Επίσης, θα πρέπει να ετοιμάσεις ένα motivation letter, μια επιστολή δηλαδή, στην οποία θα αναπτύσσεις τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γι’ αυτό, θα πρέπει τα επιχειρήματά σου να είναι όσο πιο στοχευμένα γίνεται και πάντα σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση για την οποία κάνεις αίτηση.
Πώς γίνεται η τελική επιλογή των εθελοντών;
Ο οργανισμός φιλοξενίας, αφού εξετάσει προσεκτικά όλα τα βιογραφικά και τα motivation letters που θα λάβει, επιλέγει τους επικρατέστερους για κάθε θέση υποψήφιους, και τους καλεί σε συνέντευξη μέσω skype. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι υπεύθυνοι του οργανισμού φιλοξενίας, διερευνούν το ενδιαφέρον και την καταλληλότητα του κάθε ενδιαφερόμενου για τη συγκεκριμένη θέση, και λύνει τυχόν απορίες του. Έπειτα, γίνεται η τελική επιλογή, και ο Οργανισμός μας αναλαμβάνει την προετοιμασία του υποψήφιου πριν την αναχώρισή του. Απαραίτητο είναι μόλις επιλεγεί ο εθελοντής και πριν την προετοιμασία του, να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας.
Σημείωση: Επειδή το ESC ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ αλλά εθελοντική εργασία, η σχετικότητα των σπουδών με το αντικείμενο της θέσης συνήθως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όσο η διάθεση και το γνήσιο ενδιαφέρον του εθελοντή να εργαστεί εθελοντικά και να εμπλουτίσει τις δεξιότητές του πάνω στη συγκεκριμένη θεματική. Αν η θέση ESC αφορά πχ στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι ανάγκη να διαθέτει κανείς σχετικές σπουδές ή πτυχίο, αλλά πραγματικό ενδιαφέρον να συνεισφέρει και να αποκτήσει δεξιότητες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Πώς γίνεται η προετοιμασία του εθελοντή που θα επιλεγεί;
Η προετοιμασία του εθελοντή γίνεται με δύο τρόπους. Εφόσον πρόκειται να αναχωρήσουν αρκετοί εθελοντές την ίδια περίοδο οργανώνουμε μια ενημερωτική συνάντηση προκειμένου να γνωριστούμε και από κοντά. Εάν όμως έχει προγραμματιστεί μεμονωμένη αναχώρηση τότε φροντίζουμε να σε ενημερώσουμε μέσω skype.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τουλάχιστον τις παρακάτω θεματικές:
- Δικαιώματα και υποχρεώσεις εθελοντή
- Δικαιώματα και υποχρεώσεις φορέα αποστολής και φορέα υποδοχής
- Ο ρόλος του μέντορα
- Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Το πιστοποιητικό youthpass
- Διαπολιτιστιμικότητα
Και φυσικά είμαστε στη διάθεση σου για να απαντήσουμε σε όποια απορία έχεις, καθώς μένουμε σε τακτική επικοινωνία μαζί σου, για όσο διάστημα βρίσκεσαι στο εξωτερικό.
Διάβασε εδώ τον «Οδηγό Επιβίωσης» για εθελοντές που ετοίμασε η εθελόντρια μας Monia Blondi, που πέρασε 1 αξέχαστο χρόνο στη Θεσσαλονίκη ως εθελόντρια στο Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ Δράση για το Κάτι Άλλο
(ο οδηγός της αναφέρεται στην εμπειρία της στην Ελλάδα, αλλά τα περισσότερα ισχύουν σε κάθε εθελοντικό πρόγραμμα :))