Αρχές Απριλίου μας ανακοινώθηκε πως θα είμαστε η ελληνική αποστολή στα μαγευτικά τοπία του Πρένσο της Σλοβακίας, για το project »People are strange, when you are a stranger». Εκεί, όπου θα αποδεικνύονταν μπροστά μας πως η ισότητα και η κοινωνική ένταξη δεν είναι άυλοι όροι και μπορούν κάλλιστα να επιτευχθούν μέσα από οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Το ισχυρό »όπλο» μιας ομάδας 40 άγνωστων, μεταξύ τους, ανθρώπων, ήταν ο συνδυασμός πολλών τεχνών, όπως η μουσική, το θέατρο, η ζωγραφική, η ποίηση, η φωτογραφία, τα ακροβατικά κ.ά. Όλα αυτά έγιναν εργαλεία που μας βοήθησαν να χτίσουμε μεταξύ μας μια πολύ ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης, φιλίας και υποστήριξης.

Ο καθένας προσέφερε απλόχερα την γνώση, τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες και την πρόθεση του. Λύσαμε τους φόβους μας, τα σώματα μας και δοκιμάσαμε. Το αποτέλεσμα μιας κολεκτίβας, όπως η δική μας, ήταν θεαματικό τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συνολικό επίπεδο. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, πλέξαμε ένα παραμύθι, βασισμένο στην αμφιταλάντευση του ανθρώπου ανάμεσα στον καλό και τον κακό του εαυτό. Πάνω σε αυτό, στήσαμε την παράσταση μας, θέλοντας να δείξουμε πως η τέχνη δεν είναι μόνο αναλγητική, αλλά είναι το κλειδί για κάθε νέα πόρτα του εαυτού μας. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας καλύτερα, μπορούμε να κατάλαβουμε και τον κόσμο γύρω μας πιο απλά και ανθρώπινα.

Το Πρένσο έγινε σημείο αναφοράς για όλους μας. Ένα μαγευτικό χωριό κρυμμένο μέσα σε καταπράσινες πλαγιές που κάθε μέρα μας υποδέχονταν φιλόξενα με το τραγούδι των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και μια ακλόνητη γαλήνη. Ζήσαμε, για περίπου δώδεκα μέρες, από κοντά την perma κουλτούρα- έναν τρόπο ζωής που δεν αναγνώριζει τίποτα ως »άχρηστο΄΄ και ακολουθεί έναν οικολογικό κύκλο συνεχούς χρήσης και καλλιέργειας. Αυτός ο τόπος, όσο και οι άνθρωποι του μας έδωσαν με χαμόγελο ότι πραγματικά χρειαζόμασταν, ότι οι άνθρωποι των πόλεων συχνά προσπερνάμε, χάνοντας κάπως έτσι την ουσία.

Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι να δεις νέα μέρη, αλλα να δεις με νέα μάτια. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού για εμάς, επετεύχθη!

Λαυρεντία, Ζαχαρίας, Χριστίνα, Ροδόλφος, Δήμητρα – Prenco, Slovakia 2/7-13/7/18.