Αλέξανδρος Παπακώστας: Ο καλύτερος μήνας της ζωής μου!

Πως θα περιέγραφα την εμπειρία μου; Βασικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις μια μοναδική εμπειρία που θα σε ακολουθεί σε όλη σου την ζωή! Πάντοτε ήθελα να συμμετάσχω σε ένα εθελοντικό project, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είχε τόσο ευχάριστη κατάληξη. Το θέμα του project ήταν το καρναβάλι, κάτι το οποίο όλοι θα θέλαμε να ζήσουμε στο εξωτερικό. Στο project γνώρισα πολλούς υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους δημιουργήσαμε μια οικογένεια και ήταν πολύ δύσκολο να αποχωριστούμε ο ένας τον άλλον μετά από ένα απίστευτο μήνα που έζησα μαζί τους! Ζήσαμε τη γιορτή του καρναβαλιού στο έπακρο και δεν υπήρχε μέρα που να μην διασκεδάσουμε στο Ρούσε, αλλά και σε γειτονικές πόλεις και χώρες, γιατί από το project δεν έλειψαν και οι εκδρομές μας!!!

Σοφία Καραβασίλη: EVS… Βγες από την comfort zone σου και ζήσε την εμπειρία!

“Spirit of the carnival” ένα πρόγραμμα με ένα τίτλο που τη συγκεκριμένη εποχή (αρχή καλοκαιριού) σε εκπλήσσει. Το You in Europe όμως μαζί με τους οργανωτές από τη Βουλγαρία μας έδωσαν την ευκαιρία να βιώσουμε αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Το task μας ήταν να προωθήσουμε το καρναβάλι της βουλγαρικής πόλης Ρούσε και, φυσικά, να πάρουμε μέρος σε αυτό. Η εργασία μας περιελάμβανε από παρουσιάσεις σε σχολεία μέχρι workshops με face painting και εκδηλώσεις στις όχθες του Δούναβη. Και όλα αυτά συνδυασμένα με τα απίστευτα μαθήματα βουλγαρικών που είχαμε κάθε απόγευμα και αποτελούσαν ένα από τα πιο διασκεδαστικά κομμάτια του προγράμματος. Γιατί για όποιον δεν το ξέρει το EVS πέρα από όλα τα απίστευτα που προσφέρει σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις και μια καινούρια γλώσσα. Μια γλώσσα (βουλγαρικά) που, φυσικά, εμείς δυσκολευτήκαμε πολύ ακόμη και στην ανάγνωση της. Το ομορφότερο κομμάτι, όμως, όλης αυτής της εμπειρίας ήταν η οικογένεια που δημιουργήσαμε. Μια μεγάλη οικογένεια-παρέα με διαφορετικούς ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες με την ίδια όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Ατελείωτα βράδια στα όμορφα πάρκα της πόλης, πάρτι στα διαμερίσματα μέχρι το πρωί, intercultural nights, drinking games δίπλα στο ποτάμι, κιθάρες, τραγούδια και κέφι.
Ήμασταν όλοι παθιασμένοι και έτοιμοι να ζήσουμε το κάθε πρωινό και την κάθε βραδιά με ένα ξεχωριστό τρόπο. Α! και ξέχασα και ένα από τα σημαντικότερα. Σε όλον αυτό το μήνα είχαμε και κάποιες μέρες άδειας που αποτέλεσαν μια καταπληκτική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη διπλανή Ρουμανία και τη μαύρη θάλασσα.

 

Δήμητρα Γώγου: Αστείες στιγμές, πολλή αγάπη και μεγάλες συγκινήσεις!

Συνήθως τα ταξίδια μου ξεκινούν με δυσκολίες και παραδοσιακά καταλήγουν σε κάτι αξέχαστο! Το ταξίδι μου στο Ρούσε της Βουλγαρίας δεν είχε δυσκολίες και αυτό κατάφερε να διαψεύσει τον «ταξιδιωτικό μου μύθο»! Κι αυτό κυρίως γιατί το «You in Europe», ήταν πάντα κοντά μας! Όποιος έχει συμμετάσχει σε παρόμοια προγράμματα γνωρίζει πως γυρίζει σπίτι με τις βαλίτσες να ξεχειλίζουν από εμπειρίες και συναισθήματα που όμως αργότερα είναι αδιανόητο το ότι δεν μπορείς να περιγράψεις! Ο δικός μου Ιούνιος στο Ρούσε, ήταν η ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικούς φίλους με υπέροχες προσωπικότητες και μεγάλες καρδιές! Ήταν ο μήνας που καθόρισε σημαντικά τις μελλοντικές μου σκέψεις και με έκανε να φτάσω ξανά μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου! Κυρίως σε ένα πρόγραμμα με τόσο θετικό και διασκεδαστικό θέμα, όπως το τοπικό καρναβάλι,  οι εντυπώσεις δεν είναι άλλες παρά θετικές! Γεμάτες αστείες στιγμές, πολλή αγάπη και μεγάλες συγκινήσεις! Στο Ρούσε είναι γνωστό για όλους εμάς πως γίναμε πραγματικά μια οικογένεια και συγκεκριμένα το «Papakostas Family» που συμπλήρωσε μοναδικά το φιλόξενο περιβάλλον που μας υποδέχτηκε! Εφόδια και στιγμές που θα κρατήσω για πάντα και θα με κάνουν να λαχταρώ το επόμενο μου ταξίδι! Σε ευχαριστώ Ρούσε! Σε ευχαριστώ You in Europe!

Χριστιάνα Παταβάλη: Μια αξέχαστη εμπειρία!

Πολλά πράγματα μπορεί να κερδίσει κάποιος δουλεύοντας σαν
EVS εθελοντής. Είσαι σε συνεχή επαφή με ανθρώπους από άλλες χώρες, ζεις μαζί τους, δουλεύεις μαζί τους και μαθαίνετε ο ένας από τον άλλο. Καταλαβαίνεις καλύτερα τον πολιτισμό τους, τις διαφορές σας αλλά και τις κοινές σας σκέψεις και ενδιαφέροντα. Μπορείς ακόμα να αντιληφθείς τη γλώσσα τους με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο και είναι αρκετά πιθανό να τη μάθεις σε ένα επίπεδο. Περνώντας κάποιες εβδομάδες ή μήνες σε τέτοιου είδους προγράμματα μπορεί επίσης να βελτιώσει τις ικανότητές σου με πολλούς τρόπους ή κάποιος μπορεί να αποκτήσει νέες. Προσωπικά, δουλεύοντας πάνω σε ένα πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν μια νέα εμπειρία, καθώς αντιμετώπισα κάποιες προκλήσεις εξαιτίας του ότι δεν είχα ξαναδοκιμάσει τις καλλιτεχνικές μου δεξιότητες, όπως ήταν το face painting, αλλά ανεξάρτητα αν ήταν επιτυχές ή όχι, αυτό που μετράει είναι ότι το δοκίμασα και καθόρισα τα όριά μου. Επιπλέον, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους ανθρώπους και τον πολιτισμό των γειτόνων μου και αισθάνθηκα τα τόσο κοινά στοιχεία που μοιραζόμαστε, από τη μουσική, το φαγητό, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου έως και πιο πολύπλοκα θέματα, όπως οι κοινές ανησυχίες για το μέλλον και τη ζωή στις χώρες μας. Θα παραμείνει σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία για το υπόλοιπο της ζωής μου με πολλούς τρόπους.
Αθηνά Λειβαδάρα
«Τον τόπο τον φτιάχνουν οι άνθρωποι». Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα που πήρα το μήνα που πέρασα στη Βουλγαρία στα πλαίσια του προγράμματος EVS –Erasmus+. Συνειδητοποίησα ότι δεν έχει σημασία ο βαθμός στον οποίο μία χώρα εντάσσεται στον ανεπτυγμένο κόσμο και το αν σου παρέχει τις επίπλαστες «ανέσεις» που όλοι έχουμε μάθει να αναζητάμε. Σημασία έχει η ανθρώπινη επαφή, το άγγιγμα, η γνωριμία. Την επικοινωνία αυτή την ένιωσα πολύ έντονα στο πρόγραμμα the spirit of the carnival που πραγματοποιήθηκε στο Ruse της Βουλγαρίας. Η επαφή αυτή προέκυψε μέσα από τη γνωριμία με ένα άλλο πολιτισμό, μία άλλη κουλτούρα και τους χαμογελαστούς ανθρώπους της αλλά και με τους εθελοντές από τις άλλες μεσογειακές χώρες με τους οποίους μοιράστηκα εμπειρίες ανεπανάληπτες και αισθήματα που δε περιγράφονται με λόγια.