Το καλοκαίρι του 2023 ήταν πολύ ιδιαίτερο για μένα. Είχα την ευκαιρία να ζήσω για 3 ολόκληρους μήνες στην Ιταλία, σε μια πόλη που λέγεται Pesaro, ως εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, που μου έδωσε πολλά μαθήματα, και που με έκανε να γνωρίσω τον εαυτό μου ακόμα καλύτερα. Γνώρισα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές κουλτούρες. Μέσα από τις ατελείωτες συζητήσεις που έκανα μαζί τους, ένιωσα την αλλαγή μέσα μου. Έβλεπα τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά πλέον. Δημιούργησα δυνατές και ισχυρές σχέσεις με ανθρώπους, που πλέον θεωρώ οικογένεια. Όσα χιλιόμετρα κι αν μας χωρίζουν, οι στιγμές και οι εμπειρίες που ζήσαμε μαζί, θα μας ενώνουν για πάντα. Για 3 μήνες, το Pesaro ήταν το σπίτι μου, και οι άνθρωποι αυτοί, ήταν η οικογένεια μου.
Ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω και τα καθήκοντα που είχα ως εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού. Για μένα, ήταν πολύ σημαντικό ότι προσέφερα βοήθεια σε ανθρώπους που πραγματικά την χρειάζονταν, και που συνέβαλα έστω και λίγο στο να κάνω τη ζωή τους λίγο καλύτερη.
Η πρώτη αρμοδιότητα που είχαμε, ήταν να δίνουμε φαγητό σε ανθρώπους που ήταν οικονομικά άποροι και ζούσαν στον δρόμο. Οι περισσότεροι ήταν μόνοι στη ζωή, και το πιο κοντινό πράγμα που είχαν για οικογένεια, ήμασταν εμείς. Ο Ερυθρός Σταυρός. Το ευχαριστώ που σου έλεγαν κάθε φορά που τους βοηθούσες, δεν το έλεγε το στόμα τους, αλλά η καρδιά τους. Πραγματικά, για αυτούς τους ανθρώπους ήσουν ένας ήρωας.
Η δεύτερη αρμοδιότητα που είχαμε, ήταν να πηγαίνουμε σε ένα κέντρο ηλικιωμένων, και να αφιερώνουμε λίγο χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που έμεναν εκεί. Τους κάναμε παρέα, και παίζαμε μαζί τους. Επίσης, μιλάγαμε μαζί τους. Ή τουλάχιστον προσπαθούσαμε να μιλήσουμε, μέσα από μια περίεργη μίξη αγγλικών και ιταλικών. Μέρα με τη μέρα όμως, με ορισμένους ανθρώπους στο κέντρο, αποκτούσες οικειότητα και ξεκινούσες να νοιάζεσαι πραγματικά για αυτούς. Δημιουργούσες μια πολύ όμορφη σχέση συμπάθειας.
Η αλήθεια είναι, πως η αγάπη που έλαβα και στις δύο περιπτώσεις, δεν περιγράφεται. Είναι πολύ δύσκολο να την αποτυπώσω με λόγια. Σίγουρα όμως, είναι μια εμπειρία που κάποιος πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Παύλος Χειλαδάκης
*** 
Check the photos here: