Η εμπειρία μας από την ανταλλαγή νέων «Green Fly» στην Šmarjeta της Σλοβενίας!

Ανάμεσα στις 31 Ιουλίου και 10 Αυγούστου, ένα δυναμικό και παθιασμένο γκρουπ ατόμων ενώθηκε, κινούμενο από την κοινή τους ενδιαφέρον για την περιβαλλοντική αειφορία και την προσωπική ανάπτυξη. Οι Δήμητρα, Ιωάννα, Δανάη, Άργυρης και Θωμάς ξεκίνησαν ένα αξέχαστο ταξίδι ως συμμετέχοντες του Προγράμματος Νεολαίας Erasmus+ με το όνομα «Green Fly», με φόντο τον εκπληκτικό χωριό Σμαργιέτα, που βρίσκεται στην καρδιά της γραφικής Σλοβενίας. Οι διοργανωτές αυτού του εξαιρετικού προγράμματος, ο εκλεκτός οργανισμός «Ambitia,» διασφάλισαν ότι κάθε πτυχή της εμπειρίας ήταν προσεκτικά επιμελημένη. Ερχόμενοι από διάφορες γωνιές της Ευρώπης, η ενωμένη ομάδα μας εκπροσώπησε την Κύπρο, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, πλέκοντας ένα πλούσιο ύφασμα πολιτισμών και ιδεών. Θερμές ευχαριστίες διατυπώνονται προς τον ελληνικό οργανισμό «You in Europe» που μας παρείχε την ανεκτίμητη ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αυτήν τη μοναδική περιπέτεια. Λίγα λόγια για τις προσωπικές μας εμπειρίες:

Δήμητρα: Αυτό το πρόγραμμα ξεχωρίζει σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει. Δεν περιορίζεται μόνο στον εκπληκτικό φυσικό τοπίο της Σλοβενίας, αλλά στους φοβερούς δεσμούς που δημιουργήσαμε και στις αξέχαστες στιγμές που κατάφεραν να χαράξουν βαθιά στις καρδιές μας. Η επαφή μας με τη φύση ήταν έντονη, με ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες – από τις δροσερές πεζοπορίες και τις βουτιές στα ποτάμια μέχρι τα χαλαρά πικνίκ, τις αναζωογονητικές συνεδρίες γιόγκα και το κυνήγι θησαυρού κατά μήκος του χωριού. Όμως, αυτό που πραγματικά ξεχώρισε ήταν η αλληλεπίδρασή μας με την τοπική κοινότητα. Μοιραστήκαμε εκπληκτικές πεζοπορίες με τους ντόπιους, και αυτοί ανταποκρίθηκαν μοιράζοντάς μας την τοπική τους κουλτούρα και ζεστασιά. Η κορύφωση ήταν όταν περάσαμε χρόνο μαζί σε ένα τοπικό οινοποιείο, δοκιμάζοντας τα κορυφαία κρασιά της περιοχής. Και όταν οι ρυθμοί των διαφορετικών μας πολιτισμών συναντήθηκαν σε μια ζωντανή πολιτιστική βραδιά στην πλατεία του χωριού, ήταν μια χαρούμενη γιορτή φαγητού, ποτού και χορού που ξεπερνούσε τα εθνικά σύνορα. Αυτή η σύνθεση πολιτισμών, αρωμάτων και παραδόσεων ήταν πραγματικά μαγική.

Δανάη: Ήταν μεγάλη τιμή που είχα την ευκαιρία να ζήσω μια τόσο υπέροχη εμπειρία με αυτά τα υπέροχα άτομα. Δημιουργήσαμε αξέχαστες αναμνήσεις χρησιμοποιώντας μη-τυπικές μεθόδους εκπαίδευσης για τον συνδυασμό της φύσης και της ψυχικής υγείας. Επίσης, αναπτύχθηκα ως youth worker, καθώς είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω το δικό μου εργαστήριο. Το υπέροχο αυτό πρόγραμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Καρμεν, τη συντονίστρια του προγράμματος

Ιωάννα: Αυτή η ανταλλαγή νέων έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι αναμνήσεις θα μας συντροφεύουν για πάντα. Ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία, καθώς συνδύασε μια ποικιλία υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως πεζοπορία, κυνήγι θησαυρού, γιόγκα και πολλά άλλα. Επίσης, η διαπολιτισμική βραδιά πραγματοποιήθηκε υπό τον ανοιχτό ουρανό, και προσκαλέσαμε τους ντόπιους να συμμετάσχουν. Ήταν μια μοναδική εμπειρία να αλληλεπιδράσουμε με τους ντόπιους με αυτόν τον τρόπο. Εμείς απολαύσαμε το σκηνικό και εκείνοι φάνηκαν να το απολαμβάνουν εξίσου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Καρμεν για τον υπέροχο σχεδιασμό αυτού του εξαιρετικού προγράμματος. Βοήθησε να δημιουργήσουμε υπέροχες αναμνήσεις και να περάσουμε αξέχαστες στιγμές στη Σλοβενία.

Θωμάς: Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα «Green Fly» στη Σλοβενία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια απολαυστική και μοναδική εμπειρία! Περιστρεφόταν γύρω από τα θέματα της ψυχικής υγείας και του περιβάλλοντος, δύο σημαντικά θέματα που με ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως. Γνώρισα νέους ανθρώπους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και δημιούργησα νέες φιλίες, διαδίδοντας έτσι την αλληλεγγύη και τη συνεργασία που βασίζεται η ΕΕ. Ήρθαμε σε στενή επαφή με τη φύση, κάνοντας πεζοπορία με την τοπική κοινότητα της Σμαργιέτα κάτω από το φως του πανσελήνου του Αυγούστου. Επίσης, κολυμπήσαμε σε ποτάμια και φυσικά λουτρά που βρίσκονταν στην περιοχή. Εκτός αυτού, συμμετείχαμε σε διάφορα εργαστήρια βασισμένα σε διάφορα θέματα και είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, να βγούμε από τη ζώνη άνεσής μας και να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες.

Άργυρης: Το «Green Fly» αποτέλεσε μια πραγματικά σπουδαία εμπειρία για τη φύση, τη βιωσιμότητα και τη ψυχική υγεία. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής νέων στο όμορφο χωριό Σμαργιέτα, ανακάλυψα την πραγματική σύνδεση του ανθρώπου με το περιβάλλον, γνώρισα ενδιαφέροντες ανθρώπους και πολιτισμούς και είχα τη δυνατότητα να οργανώσω τα πιο απίστευτα εργαστήρια και την τέλεια διαπολιτισμική βραδιά. Θέλω να ευχαριστήσω το «You in Europe,» το «Ambitia,» τους συμμετέχοντες και τους άλλους οργανισμούς για αυτό το πρόγραμμα.

***

Check the photos here:

https://drive.google.com/drive/folders/1rKY_Sw9cdFY4j9fP0Xmjd2PBRx3HuBoM?usp=sharing

By | 21 Αυγούστου 2023|Εμπειρίες|0 Comments

Leave A Comment