A prudent path forward – DNA στην Πολωνία

Από τις 21 έως τις 28 Μαΐου νέοι και νέες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Πολωνία και την Ρουμανία βρεθήκαμε σε ένα μικρό χωριό της Πολωνίας, το Murzasichle, με έναν κοινό σκοπό. Να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές του DNA και κατά πόσο ηθική είναι η τροποποίησή του. Μέσα από θεατρικά παιχνίδια, ομαδικές παρουσιάσεις, debate, πειράματα και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες φτιάξαμε το δικό μας μονοπάτι και ανταλλάξαμε απόψεις, συνεργαστήκαμε, μάθαμε νέα πράγματα, διασκεδάσαμε, αλλά κυρίως γνωρίσαμε ανθρώπους και κουλτούρες διαφορετικές από την δική μας και συνδεθήκαμε μαζί τους.

Η πρώτη μέρα σηματοδότησε την αρχή του υπέροχου προγράμματός μας. Παρά την προσμονή, οι συμμετέχοντες δεν είχαμε κοινωνικοποιηθεί τόσο πολύ από την άφιξή μας. Αυτό άλλαξε γρήγορα, αφού πραγματοποιήσαμε μερικά ονομαστικά και παγοθραυστικά παιχνίδια, στην ανοιχτή αυλή του χώρου, με καλό ηλιόλουστο καιρό. Υπήρχε ένα μπίνγκο με «προσωπικά χαρακτηριστικά και στοιχεία», ένα παιχνίδι που συνδύαζε ονόματα με κινήσεις, χορό, ένα τεράστιο παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι-χαρτί και άλλα συναρπαστικά παιχνιδάκια. Αργότερα, μας ανατέθηκε η λήψη φωτογραφιών και βίντεο διαφόρων περιστάσεων και θεμάτων, που φέραμε σε πέρας ως μικρές μικτές ομάδες. Αυτό μας έφερε λίγο πιο κοντά και μας έκανε να συνεργαστούμε με δημιουργικούς τρόπους. Μερικοί από εμάς μείναμε με μια ελαφρά δυσαρέσκεια που δεν είχαμε ακόμη αρχίσει να αντιμετωπίζουμε την υπόσχεση του προγράμματος – γενετική μηχανική και ηθική – αλλά δεν γνωρίζαμε ακόμη ότι οι επιθυμίες μας σύντομα θα είχαν εκπληρωθεί πέρα ​​από τις προσδοκίες μας. Απολαύσαμε την πολωνική διαπολιτισμική βραδιά, η οποία ήταν πολύ ευχάριστη με χορούς, γέλια, φαγητά και ποτά  που ακολούθησαν τις παρουσιάσεις της ομάδας της Πολωνίας και έπειτα μας περίμενε ένας ξεκούραστος ύπνος.

Η δεύτερη μέρα ήταν γεμάτη επιστημονική δημιουργικότητα, καθώς δημιουργήσαμε μίνι θεατρικά και παρουσιάσεις σε διάφορα θέματα περί γενετικής. Ξεκινήσαμε τιμώντας τον Gregor Mendel, που ξεκλείδωσε τους νόμους της κληρονομικότητας μέσω της εργασίας του πάνω στα μοσχομπίζελα. Το ενδιαφέρον, στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στους Watson και Crick οι οποίοι περιέγραψαν με ακρίβεια τη δομή της διπλής έλικας του DNA, αναγνωρίζοντας παράλληλα την σπουδαία συνεισφορά της Rosalind Franklin. Αναφερθήκαμε στην ηγεσία του Dr. Francis Collins στο Human Genome Project , που είχε ως στόχο την ανακάλυψη του πλήρους σετ των ανθρώπινων γονιδίων και την αποκωδικοποίηση της ακολουθίας των βάσεων του DNA. Στη συνέχεια, γιορτάσαμε τα εντυπωσιακά επιτεύγματα των Jennifer Doudna και Emmanuelle Charpentier, οι οποίες βραβεύτηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψή των γενετικών ψαλιδιών CRISPR/Cas9. Συζητήσαμε, ακόμη, για τις ηθικές προεκτάσεις της τροποποίησης του γονιδιώματος (όπως για την υπόθεση του He Jiankui) και για τη δομή και λειτουργία του DNA και του RNA. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ζωγραφίσουμε πρόσωπα βάσει πληροφοριών για χαρακτηριστικά που κωδικοποιούνται από αλληλουχίες του DNA μας. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια γιορτινή Ελληνοϊταλική βραδιά, όπου παρουσιάσαμε τις χώρες τους με αστείο τρόπο, απολαμβάνοντας παραδοσιακό φαγητό και χορό.

Την Τετάρτη, εμβαθύναμε ακόμα περισσότερο στις έννοιες γενετική μηχανική και βιοηθική. Με διασκεδαστικό τρόπο κληθήκαμε να κάνουμε ένα brainstorming στην έννοια του DNA και στις δυνατότητες που ξεδιπλώνονται γύρω από αυτό. Βέβαια, έπρεπε να αναλογιστούμε και τις συνέπειες της επιστήμης όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Όλα αυτά τα ανακαλύψαμε μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια της τρίτης ημέρας. Το απόγευμα κάναμε κάτι διαφορετικό, που πολλοί από εμάς δεν είχαμε ποτέ ζήσει. Ένα Oxford Debate σχετικά με το εάν θα πρέπει ή όχι το κράτος να θέτει όρια στην γενετική μηχανική και την χειραγώγηση του DNA. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και δύσκολο θέμα για συζήτηση που όλοι όμως οι συμμετέχοντες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναπτύξουν, να συζητήσουν και να έρθουν σε αντιπαράθεση με δομημένη επιχειρηματολογία και σεβασμό στον συνομιλητή τους. Φυσικά, μετά από μια τόσο γεμάτη μέρα δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να τελειώσει παρά με την βραδιά της Ισπανικής ομάδας και την υπέροχη σανγκριά που είχαν ετοιμάσει. 

Η Πέμπτη ξημέρωσει με μια αίσθηση ατελείωτων δυνατοτήτων και επιθυμίας για εξερεύνηση. Ξεκινώντας ένα ταξίδι στη Dolina Strążyska δεν είχαμε ιδέα τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Ήταν πραγματικά σαν να μπαίνεις σε ένα παραμυθένιο βασίλειο, κρυμμένο μέσα στην αγκαλιά των βουνών Τάτρα. Προχωρώντας σε αυτή τη μαγευτική κοιλάδα, μια αίσθηση δέους και θαυμασμού μας κατέκλυσε. Το μονοπάτι ελισσόταν μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, όπου ο μελωδικός ήχος ενός ρυακιού μας συντρόφευε όσο τα κρυστάλλινα νερά του κατακλύζονταν πάνω από βότσαλα. Μερικοί από εμάς αποφάσισαν να ακολουθήσουν το μονοπάτι βαθύτερα στην κοιλάδα, με θέα τις μαγευτικές κορυφές που υψώνονται στον ουρανό, ενώ άλλοι ξεκίνησαν με ανυπομονησία να εξερευνήσουν το πολυσύχναστο Zakopane. Το υπόλοιπο της ημέρας εκτυλίχθηκε με μια σειρά από μαγευτικές ανακαλύψεις, περιπλανήσεις σε δρόμους, συζητήσεις με ντόπιους και αυθεντικές γαστρονομικές απολαύσεις.

Την Παρασκευή είχαμε την ευκαιρία να εξάγουμε DNA από φράουλες! Για να είμαι ειλικρινής ως μη γνώστης του αντικειμένου μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία, καθώς οι οδηγίες ήταν σαφείς και το πείραμα αρκετά απλό. Στη συνέχεια, μερικοί από εμάς μαζευτήκαμε στο σαλόνι για καραόκε. Κανείς δεν ήθελε να ξεκουραστεί, γιατί το πρόγραμμα είχε σχεδόν τελειώσει και όλοι θέλαμε να διασκεδάσουμε μαζί. Στο τέλος της ημέρας, έγινε ένα μεγάλο πάρτι με την διαπολιτισμική βραδιά της Λιθουανίας και της Ρουμανίας. Όλα τα φαγητά, τα παιχνίδια και οι χοροί που μας έδειξε η κάθε χώρα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και όλοι διασκέδασαν πολύ εκείνη τη νύχτα!

Καθώς ξημέρωσε, ολόκληρη η ομάδα συγκεντρώθηκε ανυπόμονα για να ξεκινήσει άλλη μια γεμάτη εκδηλώσεις μέρα. Παρά την κούραση των προηγούμενων ημερών, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Η μέρα μας ξεκίνησε με ένα αστείο και δημιουργικό παιχνίδι. Κάθε άτομο έλαβε έναν φάκελο και του ανατέθηκε να ζωγραφίσει ένα χαρακτηριστικό πρόσωπο κάποιου άλλου στην ομάδα στο εξωτερικό του. Το γέλιο αντηχούσε παρατηρώντας τα ξεκαρδιστικά σκιτσάκια των άλλων. Η ποικιλία των σκίτσων ανέδειξε την ατομικότητά μας και λειτούργησε ως υπενθύμιση των μοναδικών δεσμών που είχαμε δημιουργήσει. Τα μέλη της ομάδας με την οποία είχαμε διαμορφώσει κάποια σχέση, αφιέρωσαν χρόνο για να γράψουν ένα μικρό γράμμα για εμάς, τοποθετώντας το προσεκτικά μέσα στους αντίστοιχους φακέλους που είχαμε ζωγραφίσει. Καθώς βλέπαμε του φακέλους να γεμίζουν δεν μπορούσαμε να μην αναρωτηθούμε για τα καλά λόγια και τις αναμνήσεις που μας περίμεναν. Με ανεβασμένη διάθεση, αργότερα μέσα στην ημέρα πήγαμε για paintball. Βγάλαμε υπέροχες φωτογραφίες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας. Καθώς ο ήλιος άρχισε να δύει, η ελληνική ομάδα διοργάνωσε έναν συγκινητικό σύντομο αποχαιρετισμό για τα μέλη που θα φεύγαν εκείνο το βράδυ. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη όμορφα συναισθήματα, σφυρηλατώντας ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς. Όσοι από εμάς εξακολουθούσαμε να είμαστε γεμάτοι ενέργεια, οργανώσαμε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι, που αποτελούσε το κατάλληλο φινάλε σε μια τέτοια μέρα γεμάτη συναισθήματα.

Και τέλος έφτασε η τρομακτική τελευταία μέρα… Ξυπνήσαμε πολύ νωρίς πήραμε το πρωινό (και το μεσημεριανό όσοι προνόησαν πακέτο) και μπήκαμε με μια ενορχηστρωμένη κούραση όλοι στο λεωφορείο. Τα περισσότερα πλάσματα του λεωφορείου πέσανε σε ανοιξιάτικη νάρκη. Φτάσαμε στη Κρακοβία, το πρόγραμμα είχε πια τελειώσει, η στιγμή ήταν φορτισμένη με άυλα δάκρυα. Πολλές αγκαλιές, οι περισσότερες είχαν πραγματική αγάπη!!!

Χάρη σε αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων ζήσαμε μοναδικές στιγμές, δημιουργήσαμε δυνατές φιλίες, ανακαλύψαμε τους εαυτούς μας ενώ ταυτόχρονα εκπαιδευτήκαμε πάνω στο θέμα.Ήταν μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε και είμαστε πραγματικά ευγνώμονες που είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα του Erasmus+!

 

-Αποστόλης, Γιώργος, Ερμής, Ζωή, Μαρία, Μιχάλης, Χριστιάνα, Χρύσα.

 

***

A prudent path forward – DNA in Poland

From May 21 to 28, young people from Greece, Spain, Italy, Lithuania, Poland and Romania gathered all together  in a small village in Poland, called Murzasichle, with a common purpose. To identify all aspects of DNA and the ethical side of its modification.Through theatrical games, group presentations, debates, experiments and other creative activities we made our own path on the topic and exchanged opinions, worked together, learned new things, had fun, but above all we got to know people and cultures different from ours and connected with them.

The first day marked the beginning of our wonderful project. Despite the anticipation, the participants have not socialized so much since our arrival. This quickly changed, after we had our first names and ice-breaker games, in the open yard of the facility, in good sunny weather. There was a “personal facts and attributes” bingo, a name-gesture pair, dancing, massive rock-paper-scissors contests and other exciting games and energizers. Later, we were tasked with capturing photos and videos of various instances and themes, as small mixed groups. This served to bring us a bit closer together and cooperate in creative ways. Some of us were left with a slight dissatisfaction that we hadn’t yet begun tackling the project’s promise – genetic engineering and ethics – but little did we know that our wishes would be fulfilled beyond our expectations. Later, we enjoyed the Polish intercultural night that was delightful with dances, laughs and victuals that followed the Polish’s team presentations and a restful sleep was awaiting thereafter.

The second day of our project was filled with creativity and scientific exploration, as we took the stage to present theatrical plays and presentations on various topics. We began by honouring Gregor Mendel, who unlocked the laws of inheritance through his work on pea plants. The spotlight then shifted to Watson and Crick, who accurately described the double-helical structure of DNA, with recognition for Rosalind Franklin’s critical contribution. Dr. Francis Collins’ leadership in the Human Genome Project, aimed at discovering the complete set of human genes and decoding the sequence of DNA bases, was acknowledged. The remarkable achievements of Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier, who received the Nobel Prize in Chemistry for their discovery of CRISPR/Cas9 genetic scissors, were celebrated. Discussions also delved into the ethical implications of genome editing (such as the He Jiankui affair) and the structure and function of DNA and RNA. We also had the chance to draw faces from information about characteristics that are coded on our DNA. The day concluded with a festive Greek-Italian night, where we presented our countries in a funny way, indulging in traditional food, dancing, and cultural exchange.

On Wednesday, we delved even deeper into the concepts of genetic engineering and bioethics. In a fun way we were invited to brainstorm the concept of DNA and the possibilities that unfold around it. Of course, we also had to consider the consequences of science when it is not used correctly. We discovered all this through various activities during the third day. In the afternoon we did something different, which many of us had never experienced. An Oxford Debate on whether or not the state should set limits on genetic engineering and DNA manipulation. An extremely interesting and difficult topic for discussion, but all the participants were particularly interested in developing, discussing and confronting with structured argumentation and respect for their interlocutor. Of course, after such a busy day there was no better way to end it than with the Spanish team night and the wonderful sangria they had prepared.

Thursday dawned with a sense of endless possibilities and a desire for exploration. Embarking on a journey to Dolina Strążyska we had no idea what was going to happen. It really was like stepping into a fairytale realm hidden within the embrace of the Tatra Mountains. As we ventured into this enchanting valley, a sense of awe and wonder washed over us. The path meandered through a lush forest, where the melodic sound of a babbling stream accompanied us as long as its crystal-clear waters cascaded over smooth pebbles. Some of us decided to follow the path deeper into the valley, facing the views of majestic peaks rising against the sky, while others eagerly set out to explore bustling Zakopane. The rest of the day unfolded with a series of captivating discoveries, wanderies through vibrant streets, conversations with locals, and authentic culinary delights.

On Friday, we had the opportunity to extract DNA from strawberries! To be honest, the instructions were so clear and the experiment was pretty simple, but as an outsider from all this scientific knowledge, I found it really interesting. Afterwards, some of us gathered in the living room for karaoke. No one wanted to rest because the project was almost over and we all wanted to have some fun together. At the end of the day, there was a big party coming up, because the Lithuanian-Romanian intercultural night was taking place. All the food, the games and the dances that the country wanted to show us sparked our interest and everyone had a lot of fun that night!

As the morning sunlight spilled into our gathering space, the whole group of enthusiastic Erasmus+ youth workers convened, eager to kickstart another eventful day. Despite the weariness of previous adventures, we were fueled by excitement and anticipation. Our day began with a hilarious and creative bonding game. Each person received an envelope and was tasked with drawing a facial characteristic of someone else in the group on its exterior. Laughter echoed through the room as we observed the comical interpretations of our fellow students. The diverse range of sketches showcased our individuality and served as a reminder of the unique bonds we had formed. The surprises continued to unfold throughout the day. In a heartfelt gesture, members of the group that we had formed a connection with, took the time to write a small letter about us, carefully placing them inside the respective envelopes. As the envelopes accumulated with handwritten sentiments, we couldn’t help but wonder about the kind words and memories that awaited us. With spirits high, we embarked on an exhilarating paintball adventure later in the day. The camera flashes captured the thrill of the moment, freezing in time our shared experiences and joyous camaraderie. As the sun started to set, the Greek team organized a touching farewell for those members who would soon bid us adieu. The atmosphere was filled with heartfelt emotions as we expressed our gratitude and shared memories, forging even stronger connections. And for those of us still brimming with energy, a lively and spirited goodbye party awaited, serving as a fitting finale to a day packed with emotions.

And finally the dreadful last day has arrived… We woke up very early, we had breakfast (and lunch for those who planned a package) and with an orchestrated fatigue we all entered the bus. Most of the creatures on the bus fell into spring hibernation. We arrived in Krakow, the program was already over, the moment was charged with intangible tears. Lots of hugs, most of them were real love!!!

Thanks to this youth exchange we acquired unique moments, created strong friendships, discovered a bit more ourselves while at the same time we got educated on the subject.It was a unique experience that we will not forget and we are really grateful that we had the opportunity to be part of this Erasmus+ project!

 

-Apostolis, Chrysa, George, Hermes, Kristiana, Maria, Michael, Zoe.

 

***

Check the photos here:

https://drive.google.com/drive/folders/1ZI6SWY-Bn6YzRSivQYaYmBXIo5y7BrOo?usp=sharing