Legend of a United Europe. Memoirs

Μια εβδομάδα σε μια άλλη χώρα. Ένα πρόγραμμα διαπολιτιστικο βασισμένο στην μυθολογία και ιστορία της Ευρώπης. Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε και να αισθανθούμε την Ευρώπη από πολλές οπτικές γωνίες μαζί με στόμα από την Πολωνία, την Ιταλία και την Λιθουανία.

Η εμπειρία μας άρχισε στην Κρακοβία όπου συναντήθηκαμε με τις άλλες ομάδες και αρχίσαμε να μιλάμε με τα υπόλοιπα άτομα. Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες καταστάσεις, η πρώτη μέρα είναι μέρα εξοικείωσης τόσο με τους ανθρώπους της χώρας σου αλλά και με τους συνανθρώπους σου του εξωτερικού.

Φυσικά, η αρχή της πρώτης official μέρας ήταν μια καταιγίδα πληροφοριών για όλους, καθώς διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια μας βοηθούσαν να μάθουμε τα ονόματα και κάποια βασικά στοιχεία ως προς του ανθρώπους που θα ήταν κοντά μας την επόμενη βδομάδα. Με το τέλος της πρώτης βραδιάς, που ήταν υπό την επιτήρηση της πολωνικής ομάδας, διαπροσωπικες σχέσεις είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται και η ομάδα να δένει κάτω από μια κοινή ταυτότητα.

Η δεύτερη μέρα κύλισε ομαλά με παρουσιάσεις και δραστηριότητες που βοήθησαν στην δημιουργία ομαδικού πνεύματος καθώς και στο να μας ενθαρρύνουν να έχουμε μια δημιουργικη προσέγγιση. Ταυτόχρονα, η διαπολιτισμικη νύχτα ήταν δικιά μας και πραγματικά ήταν μια απίστευτη εμπειρία το να φτιάχνεις και να προετοιμάζει φαγητά, παιχνίδια και χορούς τους οποίους θα δείξεις.

Πολλά ευχαριστούμε στην You in Europe η οποίοι μας βοήθησαν με πολλούς τρόπους για αυτό!

Η τρίτη μέρα, και αυτή που θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο κομμάτι του Project, μας έστειλε στο monze oko, ένα πανέμορφο βουνό στην Πολωνία, για πεζοπορία. Οι σκηνές από το βουνό μπορούν να περιγράφουν με μονο μια λεξη. Μαγευτικές. Τόσο οι λίμνες όσο και το φως αλλά μέχρι και τα δέντρα φαίνονται μικροσκοπικά όταν τα κοιτάς από την κορυφή και σου δίνει μια αίσθηση του μεγέθους. Σίγουρα ήταν μια εμπειρία που σε έκανε να αισθανθείς δέος αλλά και γαλήνη.

Αυτό το δέος μας βοήθησε την επόμενη μέρα με το να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα θεατρικό έργο. Η μέρα ξεκίνησε με το πως μπορούμε να γράψουμε μια ιστορία και πως να την κάνουμε ενδιαφέρον στον αναγνώστη. Μέχρι το τέλος της μέρας, είχαμε εμβαθύνει αρκετά ώστε να έχουμε μια πρόταση την οποία θα δουλεύαμε με πρόβες πριν την μεγάλη παρουσίαση!

Η Παρασκευή μας ήρθε πολύ γρήγορα και ήμασταν κατευθείαν στις πρόβες, δουλεύοντας σκληρά και με ζήλο, με πολλούς από εμάς να έχουν προσωπικη και συναισθηματική επένδυση πάνω σε αυτό το έργο. Ευτυχώς η δουλειά μας φάνηκε στο αποτέλεσμα το οποίο ήταν πραγματικά αξιομνημόνευτο.

Σε αυτό το σημείο οι διαφορετικές χώρες και τα διαφορετικά background σχεδόν δεν έπαιζαν ρόλο εφόσον είχαμε πλέον ζήσει μαζί για αυτές τις μέρες. Μπορεί να φαίνεται γρήγορο αλλά δουλεύαμε σαν μια μονάδα όταν χρειαζόταν χωρίς επικοινωνιακα προβλήματα.

Η τελευταία μέρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη όπως συμβαίνει συχνά, με τα άτομα να αξιοποιούν την τελευταία μερα με τις πολλαπλές διαπροσωπικες σχέσεις που δημιούργησαν. Ταυτόχρονα ήταν και μια μέρα που μπορούσες να κοιτάξεις μέσα σου και να δεις τι προσφέρες εσύ και τι σου πρόσφερε εσένα αυτή η δράση.

Τέλος, αυτά είχαν να πουν και άλλοι συμμετέχοντες:

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή μου από την Πολωνία, αισθάνομαι πολύ τυχερή κι ευγνώμων για τη συμμετοχή μου σε αυτό το πρόγραμμα. Το πρώτο μου Erasmus+ ήταν η πιο όμορφη εμπειρία της μέχρι τώρα ζωής μου. Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους που μοιραστήκαμε εμπειρίες και συναισθήματα. Αλληλεπιδράσαμε με νέους από διάφορες χώρες, δουλέψαμε μαζί για κοινούς στόχους, ευαισθητοποιηθήκαμε σχετικά με το παρελθόν της Ευρώπης, τις αξίες της και τα δικαιώματα των ανθρώπων της. Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι μπορώ να κρατήσω πως η εμπειρία αυτή ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και φυσικά πως το ταξίδι θα μείνει για πάντα αξέχαστο. Until next time

Μαργαρίτα

***

Από ότι φάνηκε οι προσδοκίες μου για αυτό το ταξίδι ξεπεράστηκαν κατά πολύ. Ήταν μία πρωτόγνωρη κοινωνική και συναισθηματική εμπειρία καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα. Ο καθένας από την ομάδα είχε να προσφέρει την δικιά του πινελιά στο πρόγραμμα και στις δραστηριότητες που κάναμε, που τελικά αποτέλεσαν γνήσια έμπνευση και κίνητρο για να συνεχίσω τέτοιου είδους ταξίδια. Όλες αυτές οι δραστηριότητες και οι πολυάριθμες συζητήσεις πάνω σε απαιτητικά θέματα που κάναμε σαν ομάδα με βοήθησαν στο να διευρύνω τις απόψεις μου και να ωριμάσω. Μέσα σε τόσες λίγες μέρες συνειδητοποίησα πως είναι δυνατόν πως με ανθρώπους που αρχικά σου είναι παντελώς άγνωστοι να δημιουργήσεις ένα ιδιαίτερο δεσμό που να νιώθεις πως τους γνωρίζεις πολύ περισσότερο καιρό και σε πιο βαθύ επίπεδο. Ανθρώπους που τελικά σου είναι πολύ δύσκολο να τους αποχωριστείς και η σκέψη της επιστροφή στην “πραγματικότητα” χωρίς να αλληλεπιδρας πλέον μαζί τους στην καθημερινότητα σου είναι ανέφικτη.

Μιχαλης

***

Ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα Erasmus και σίγουρα όχι το τελευταίο καθώς ήταν μία μαγική εμπειρία που θα ήθελα να ξαναζήσω.Μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα των 7 ημερών γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους με τους οποίους δεθήκαμε, παίξαμε πολλά παιχνίδια, διακεδάσαμε και σίγουρα μάθαμε πολλά από αυτούς για τις κουλτούρες τους και φυσικά για τους μύθους και θρύλους τους,μέσα από αφηγήσεις αλλά και αναπαραστάσεις. Εκφέραμε τις απόψεις μας για την Ευρώπη και για αυτά που μας προσφέρει. Αυτό που δεν θα ξεχάσω σίγουρα είναι η παράσταση που καταφέραμε να οργανώσουμε μέσα σε μία μέρα,με άτομα που γνωριζόμασταν μόλις πέντε ημέρες και να την παρουσιάσουμε σε ένα κοινό που δεν είχε ξαναδεί θέατρο καθώς ήταν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες. Η τελευταία μέρα του αποχωρισμού ήταν δύσκολη για όλους μας αλλά θα μας δένουν οι εμπειρίες που ζήσαμε.Μέσα από αυτό το πρόγραμμα κατάλαβα ότι δεν υπάρχουν σύνορα στις ανθρώπινες σχέσεις,από όποια χώρα και να είναι.Ευχαριστώ τους διοργανωτές για αυτήν την καταπληκτική εμπειρία που δεν πρόκειτε ξεχάσω.

Ραχήλ

***

Όσο για εμένα, αυτό ήταν το πρώτο μου πρόγραμμα που είχα την θέση του αρχηγού, με τις προσδοκίες που έχει αυτό καθώς και με τις υπευθυνοτητες που έχει αυτός ο ρόλος. Θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολλούς νέους και είναι σημαντικό για την προσωπική τους εξέλιξη.

Σε αυτόν τον τόνο, αυτά τα προγράμματα είναι εξαιρετικά για την εξέλιξη ενός ατόμου. Μέσα από αυτά μπορείς να δεις καινούργια πράγματα και πολλές από τις φιλίες που θα κάνεις εκεί θα μείνουν μαζί σου! Έτσι και σε αυτό το πρόγραμμα θα έλεγα ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η δημιουργία διαπροσωπικων σχέσεων, η οποία έγινε. Θα το πρότεινα στον καθένα να συμμετάσχει σαν εμπειρία!!

Νίκος 24

Until next time, au revoir