– Μα είναι καιρός τώρα αυτός για ιστορίες; θα αναρωτιόταν κάποιος

– Ίσως περισσότερο από ποτέ, θα του απαντούσαμε.

Οι ιστορίες παρηγορούν, θρέφουν, στηλώνουν, εμψυχώνουν. Σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, εμείς επιμένουμε τα ταξιδεύουμε και να σμίγουμε μέσα από τις ιστορίες. Των άλλων αλλά και τις δικές μας.

Από τον Νοέμβριο του 2020 και μια φορά κάθε εβδομάδα, άλλοτε διαδικτυακά και άλλοτε από κοντά, πάντα τηρώντας τα μέτρα και τις προφυλάξεις, στο 4ο Δημοτικό σχολείο Νέων Μουδανιών διαβάζουμε βιβλία, ψάχνουμε να ανακαλύψουμε τα μυστικά της κάθε ιστορίας, απολαμβάνουμε τη χαρά της ανάγνωσης και δημιουργούμε τις δικές μας ιστορίες. Οι οποίες, μαζί με άλλες ιστορίες παιδιών από την Αγγλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Φιλανδία, θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, σε έναν συλλογικό τόμο! Όλα αυτά φυσικά, στο πλαίσιο του διετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος Weaving Webs of Stories, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος το You in Europe. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην κοινωνική ενσωμάτωση παιδιών με λιγότερες ευκαιρίες, μέσα από δράσεις φιλαναγνωσίας. Αξίες όπως η φιλία, η αποδοχή, η ανεκτικότητα, η συμπερίληψη, αναδύονται μέσα από τον προφορικό και το γραπτό λόγο, με όχημά μας τη φαντασία και τις λέξεις μας!

Οι ιστορίες των παιδιών ξαφνιάζουν, εντυπωσιάζουν, συγκινούν, δίνουν τροφή για σκέψη!
Ανυπομονούμε για το τελικό αποτέλεσμα, το βιβλίο όπου θα συγκεντρωθούν οι ιστορίες των παιδιών από όλες άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα ότι παιδί, αγάπη, επικοινωνία, ιστορίες και δημιουργία, είναι μερικά από τα συστατικά για έναν κόσμο πιο χαρούμενο, φιλικό και όμορφο!

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Δασκάλα της ΄Δ τάξης κα Βάγια Δημισκίδου και την υπεύθυνη βιβλιοθήκης κα Φεβρωνία Καπετάνιου για την εξαιρετική συνεργασία, καθώς και την Διευθύντρια του Σχολείου κα Ευδοξία Παλαιολόγου, για τη συνολική υποστήριξη.