Ξεκινάς λοιπόν για την όμορφη Κροατία, και εκεί που στο παρελθόν έψαχνες θέση στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου, τώρα νοιώθεις σαν ιδιοκτήτης του χώρου μιας και είσαι σχεδόν ολομόναχος. Το ίδιο και στο αεροπλάνο. Άνεση και ευρυχωρία παντού. Αυτά είναι τα καλά αν ταξιδεύεις εν μέσω πανδημίας.

Τα ακόμη καλύτερα ήταν ότι έπειτα από 7 μήνες χωρίς συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ήρθε επιτέλους η ώρα να ταξιδέψουμε στην Κροατία για το 1ο Σεμινάριο κατάρτισης του προγράμματος “Sew the Future” που υλοποιήθηκε στα πλαίσια της Βασικής Δράσης 2 (Στρατηγική Σύμπραξη) του Erasmus +.

Τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα υλοποιήσαμε το σεμινάριo κατάρτισης στο απομονωμένο αλλά πολύ γραφικό χωριό του Fuzine.

Αμέσως μετά το καλωσόρισμα των διοργανωτών, το σπάσιμο του πάγου μεταξύ μας και το χτίσιμο της ομάδας προχωρήσαμε στο θέμα του σεμιναρίου. Θεωρητικές αλλά και πρακτικές προσεγγίσεις οικολογικών θεμάτων, προτάσεις για μείωση του οικολογικού αποτυπώματος τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο που ήταν προιόν συζητήσεων και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των συμμετεχόντων, αλήθειες και ψέματα όσον αφορά την οικολογική πολιτική διαφόρων πολυεθνικών, διαδραστικά εργαστήρια δημιουργικής εκμετάλλευσης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων στον τομέα της χειροτεχνίας και της διακόσμησης ήταν μερικά από τα παραγόμενα του σεμιναρίου, τα οποία όλοι οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και να τα εφαρμόσουμε στις τοπικές κοινωνίες. Στον ελεύθερο χρόνο μας οι βόλτες στην λίμνη, τα σπήλαιο με το υπόγειο ποτάμι και τις υπέροχες δασικές διαδρομές έδωσαν δροσιά και φρέσκο αέρα στις ημέρες μας.

Το πρώτο από τα τρία σεμινάρια ολοκληρώθηκε επιτυχημένα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της κατάστασης του Κορωνοιού. Το επόμενο θα πραγματοποιηθεί -ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας- στην Πολωνία και θα έχει ως αντικείμενο την παραγωγή χρήσιμων αντικειμένων της καθημερινότητάς μας από χρησιμοποιημένα ενδύματα και υφάσματα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η πρακτική αυτή βοηθάει στην κοινωνική συμπερίληψη.

Μέχρι τότε ας προσπαθήσουμε όλοι μας να κάνουμε μικρά πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος και ας συμβάλλουμε θετικά στην υγεία του πλανήτη.

Για το You in Europe

Γιάννα, Βασίλης, Αθηνά, Κύνθια, Σταύρος