Ένα νέο σπίτι μακριά απ’το σπίτι!

Μέσα Ιουλίου και μετά από αρκετό ψάξιμο, θέλοντας να βρώ το πρόγραμμα το οποίο θα ταίριαζε περισσότερο στα ενδιαφέροντα μου, το Bij de Lorient, ένα Ευρωπαϊκό κέντρο πληροφόρησης στη Γαλλία, με ενημέρωσε πως έγινε δεκτή στο πρόγραμμα ΕSC 2019-2020. Πρώτη Οκτώβρη, με γέλια και με κλάματα φτάνω στο αεροδρόμιο της Λορίαν, ξεκινώντας το 8 μηνο πρόγραμμα μου, δυστυχώς ο Covid19, ξέκλεψε τους δυο τελευταίους μήνες, ολοκλήρωσα το project μου, στους έξι μήνες.

Οι πρώτοι μήνες στη Γαλλία ήταν πιο απαιτητικοί στο κομμάτι της γλώσσας και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η Βρετάνη είναι φημισμένη για τις βροχές της, στοιχείο σκληρό στην αρχή για τους πιο νότιους, αλλά με τον καιρό συνειδητοποιείς πως είσαι εσύ που πρέπει να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα, ώστε να απολαύσεις τις στιγμές και τις αναμνήσεις που δημιουργείς εκεί!

Το θέμα του προγράμματος μου και το αντικείμενο της εργασίας μου, αφορούσε τον διεθνή τομέα του γραφείου. Συμμετείχα σε εκδηλώσεις σχετικά με τη διεθνή κινητικότητα, όπως το φόρουμ «En route pour le monde», το Café de globe trotters ενώ διοργανώσαμε το «Happy talk», μια εκδήλωση για τους νέους που ήθελαν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην αγγλική γλώσσα, με διαφορετικά θέματα ανά εκδήλωση.

Διαχειριζόμουν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα τα social media, συντάσσαμε τα δελτία τύπου και διάφορα άρθρα σχετικά με την κινητικότητα ενώ ενημέρωνα τους νέους που ήθελαν να βρουν ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο εξωτερικό για το πρόγραμμα Erasmus Plus και συγκεκριμένα το ESC που συμμετείχα, βοηθώντας τους με την αίτηση τους και το βιογραφικό τους σημείωμα στα αγγλικά.

Κατά τον ελεύθερο χρόνο μας, εστιάσαμε περισσότερο στο να ταξιδέψουμε στις γύρω περιοχές, η Βρετάνη έχει φανταστικά μεσαιωνικά μέρη τα οποία αξίζει να γνωρίσεις και ο ατλαντικός κάνει το τοπίο ακόμη πιο άγριο και όμορφο ταυτόχρονα. Εντρυφήσαμε στο να τρώμε κρέπες μια αλμυρή και μια γλυκιά, όπως κάνουν οι ντόπιοι «une salée et une sucrée» ενώ λόγω του ότι οι εθελοντές δεν μέναμε όλοι μαζί, οργανώναμε βραδιές στα σπίτια του καθενός και βγαίνουμε μαζί με την υπόλοιπη παρέα από ντόπιους που είχαμε γνωρίσει.

Στη δική μου περίπτωση, η εμπειρία τελείωσε κάπως απότομα λόγω των συνθηκών. Παρόλ’αυτα, σε εποχές αβεβαιότητας όπως αυτή, με βοήθησε να ανακαλύψω περισσότερο τις ικανότητες μου, να βασιστώ στον εαυτό μου, να ανταλλάξω απόψεις, να αναθεωρήσω αντιλήψεις και κυρίως να το χαρώ!! Επιστρέφοντας, οι ερωτήσεις για το πώς πέρασα, πως ήταν η όλη εμπειρία , υπήρξαν περισσότερες από τις ερωτήσεις για τον Covid19, και αυτό είναι που έχει σημασία, να φροντίζεις να εξελίσσεσαι και να περνάς καλά! Ανεξάρτητα, λοιπόν των συνθηκών, αν διαβάζοντας το κείμενο, σας δημιουργήθηκε λίγη παραπάνω περιέργεια, τότε ψάξτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει και Bonne Chance!