Τα παραμύθια είναι για να κοιμούνται τα παιδιά, και να ξυπνάνε οι μεγάλοι.
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Μια νέα δράση φιλαναγνωσίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Weaving Webs of Stories, που στοχεύει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά από μειονεκτικά περιβάλλοντα.
Με τους εθελοντές του You in Europe Federica Lorenzin, Bartosz Chomik και Igor Niemyjski επισκεφτήκαμε το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο της Άρσις, και ταξιδέψαμε μέσα από τις ιστορίες.
Είναι απίστευτο να βλέπεις παιδάκια από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, που ζούνε μόλις 1 – 1μιση χρόνο στην Ελλάδα να έχουν μάθει τα Ελληνικά τόσο καλά, που μπορούν όχι απλά να παρακολουθήσουν την αφήγησή σου, αλλά και να συνομιλήσεις μαζί τους, αρθρώνοντας λόγο και σκέψη. Μικρά σφουγγαράκια που ρουφάνε τα πάντα!
Από τη δική μας παρουσία ελπίζουμε να ρούφηξαν μπόλικη θετική διάθεση, αποδοχή και αγάπη για το βιβλίο, αφού διαβάσαμε, παίξαμε και ζωγραφίσαμε παρέα, σαν μια μεγάλη πολύχρωμη οικογένεια.
Η αρχή έγινε με τις «Περιπέτειες της Βούλας στο Κόκκινο Βιβλίο» της Σταυρούλας Παγώνα (Ellinoekdotiki Publishing – Ελληνοεκδοτική Εκδόσεις), που πραγματεύεται την περιπλάνηση μιας μαύρης κουκίδας στις σελίδες ενός βιβλίου, αναζητώντας να βρει τη θέση της και το πού πραγματικά ανήκει.
Παίζοντας ομαδικά κινητικά παιχνίδια είδαμε πόσο διαφορετικοί μπορεί να είμαστε και πόσο αυτό είναι γοητευτικό, αλλά και πόσο ίδιοι μπορεί να είμαστε και πόσο αυτό είναι ενθαρρυντικό!
Ζωγραφίσαμε τις δικές μας ζωγραφιές εμπνευσμένοι από τους ήρωες του βιβλίου και δημιουργήσαμε τις δικές μας ιστορίες με τη μαγική μας Παραμυθοτράπουλα!
Ανυπομονούμε για την επόμενη αφήγηση στο Κέντρο Υποστήριξη Νέων της Άρσις, την προσεχή Πέμπτη!