Γεια σας,

Με λένε Κωνσταντίνο και είμαι ένας 22χρονος νέος από το Βόλο που είχε την τύχη και τη χαρά να συμμετάσχει στο εθελοντικό πρόγραμμα (EVS) <<Step up in your life>> στο Ρούσε της Βουλγαρίας για ένα μήνα τον Ιούνιο του 2019. Βουλγαρία ; μου έλεγαν όλοι. Τι να κάνεις εκεί; Μπορείς να ταξιδέψεις σε όλη την Ευρώπη και διάλεξες Βουλγαρία; Κι όμως ένας μήνας στη γειτονική χώρα ήταν αρκετός για να καταλάβω την αξία της εθελοντικής εργασίας όντας μέρος ενός συνόλου ανθρώπων από σχεδόν 10 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Να σας πω την αλήθεια ένας μήνας και κάτι πέρασε σαν μια μέρα χωρίς να καταλάβουμε ποτέ ότι πήγαμε εκεί για <<δουλειά>>.

Το πρόγραμμα είχε ως θέμα το καρναβάλι (ναι Ιούνιο μήνα) και την προώθηση του ,που ήταν και το πιο σημαντικό κομμάτι καθώς στη Βουλγαρία το καρναβάλι δεν είναι και τόσο διαδεδομένο όπως στην Ελλάδα. Δεν έχουν όλες οι πόλεις το δικό τους και όσες έχουν διαρκεί μια-δυο μέρες το πολύ χωρίς πολλές εκδηλώσεις. Οι πρώτες μέρες πέρασαν τόσο γρήγορα συναντώντας  τους υπόλοιπους εθελοντές για πρώτη φορά. Μέσα σε δυο μέρες ήταν σαν να τους ξέρω χρόνια,αποτέλεσμα των αμέτρητων παιχνιδιών γνωριμίας και energizers που παίζαμε καθημερινά.

Συνεχίσαμε με το κομμάτι της προώθησης το οποίο περιελάμβανε, μαθήματα βουλγάρικων (έπρεπε να μας βλέπατε στον δρόμο σαν παιδιά δημοτικού να προσπαθούμε να διαβάσουμε πινακίδες και αφίσες), συζητήσεις για το καρναβάλι και τα ήθη και έθιμα σε κάθε χώρα, προετοιμασία για παρουσιάσεις σε πολλά σχολεία της πόλης (η αλληλεπίδραση με τους μαθητές ήταν και το καλύτερο κομμάτι της όλης φάσης) ,αφισοκολλήσεις , μοίρασμα φυλλαδίων στους δρόμους και σε πλατειές, face painting,παιχνίδια και χοροί σε ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια σε πλατειές και προετοιμασία ενός flashmob. Κι έτσι ΕΦΤΑΣΕ η μέρα του καρναβαλιού φορέσαμε τα κοστούμια μας και κάναμε μια μεγάλη παρέλαση προς το κέντρο της πόλης όπου μας περίμενε μια μεγάλη σκηνή με πάρα πολύ κόσμο. Παρακολουθήσαμε χορούς ,σκετς, συναυλία από δυο πολύ γνωστούς τραγουδιστές της Βουλγαρίας και σόου με φωτιές και πυροτεχνήματα. Στο τέλος του μήνα είχαμε το holi festival (κάτι σαν το δικό μας color day festival) χρώματα παντού, μουσική, χορός και χαμογελαστά άτομα (κάτι που δεν είδα να συμβαίνει πολύ συχνά στη Βουλγαρία). Επίσης δημιουργήσαμε ομάδες και φτιάξαμε βίντεο για το όλο πρόγραμμα.

Για τελευταίο άφησα τα υπέροχα μίνι ταξιδάκια που κάναμε τις μέρες των διακοπών και στα ρεπό μας. Επισκεφτήκαμε πάνω από πέντε πόλεις της Βουλγαρίας(Σόφια,Πλόβντιβ,Βέλικο Ταρνόβο ,Βάρνα ,Πίργκοβο,Πλέβεν) αλλα και το Βουκουρέστι σε διάστημα ενός μήνα και όπως ήταν φυσικό περάσαμε υπέροχα.

Για να ολοκληρώσω, αν μπορώ, ήταν ένας από τους καλύτερους μήνες της ζωής μου γνωρίζοντας ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο (Ιταλία, Πορτογαλία,Ισπανία,Βουλγαρία,Ελλάδα,Ρουμανία, Ουκρανία,Αίγυπτο και Τυνησία), που τους νιώθω πια σαν μια μεγάλη,αγαπημένη και φασαριόζικη οικογένεια. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε το You in Europe και οι άνθρωποι του οι οποίοι  πριν αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού ήταν πάντα εκεί για το οτιδήποτε χρειαστούμε.You in Europe σε ευχαριστώ για δεύτερη φορά που ομορφαίνεις τις ζωές μας και εύχομαι να υπάρξουν κι άλλες.

Φιλάκια Κωνσταντινος !!!