* Πόσο εύκολη είναι η δημοκρατία;
* Κινδυνεύει η δημοκρατία από τον ίδιο της τον εαυτό;
* Πόσο δημοκρατικό είναι να υποχρεώνει το κράτος τους πολίτες να ψηφίσουν;
* Να πάω να ψηφίσω ή όχι;

Ερωτήματα και προβληματισμοί που κλήθηκαν να απαντήσουν οι 36 νέοι και νέες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Δανία, τη Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία, που συμμετείχαν Ανταλλαγής Νέων με τίτλο “Democrazy” που έλαβε χώρα σε ένα νησί που υπήρξε τόπος εξορίας, την μικρή κουκίδα του Β/Α Αιγαίου που ονομάζεται Άγιος Ευστράτιος. Οι νέοι που προέρχονται από τελείως διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα διερεύνησαν την έννοια της Δημοκρατίας και τη συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες σήμερα.

Η Ανταλλαγή υλοποιήθηκε στον Άγιο Ευστράτιο από τις 23 Ιουλίου 2019 έως τη 1η Αυγούστου 2019 από την AMKE You in Europe, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, και είχε ως στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων στη λήψη των δημοκρατικών αποφάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαικό επίπεδο.

Αξιοποιώντας την ιστορία του νησιού, που λειτουργεί ως σύμβολο της έννοιας της Δημοκρατίας, και χρησιμοποιώντας μεθόδους της μη τυπικής εκπαίδευσης όπως παιχνίδια ρόλων, διαδραστικά εργαστήρια λόγου – αντιλόγου κ.α., οι συμμετέχοντες προσέγγισαν την έννοια της Δημοκρατίας, μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και παρουσίασαν παραδείγματα από τις χώρες τους και καλές πρακτικές συμμετοχής των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα θα ξεναγήθηκαν στην ιστορία του νησιού και θα απόλαυσαν τη φιλοξενία των κατοίκων, γνωρίζοντας την ελληνική παράδοση και κουλτούρα. Μέσα από τις Διαπολιτισμικές Βραδιές, μοιράστηκαν τις πτυχές του δικούς τους πολιτισμού, στέλνοντας το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης των λαών, μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

 

Αξιοσημείωτα και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ίδιοι μεταξύ των οποίων και τα εξής: *σκέψου σοβαρά πριν αποφασίσεις / *Η ψήφος είναι προνόμιο / *Εκπαίδευσε τους πολίτες σου / *Δώσε το παράδειγμα / * Γίνε η αλλαγή που θέλεις

Μια ανταλλαγή νέων που μας δίνει ελπίδα ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος και πιο δημοκρατικός.

Δείτε εδώ τη φιλοξενία μας στην ΕΡΤ3 και στην εκπομπή Ώρα Θερινή της Έλσας Ποιμενίδου, όπου μιλάμε για την ανταλλαγή μας (από το 23ο λεπτό)

24Ιολ2019 – Ώρα Θερινή