Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στην πτήση i-Notice από την όμορφη Οράντεα της Ρουμανίας προς Ελλάδα.

Σας μιλά ο leader του πληρώματος και σας ενημερώνει για μια αξέχαστη εμπειρία, γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί. Επιστρέψαμε και νιώθουμε πιο γεμάτοι από ποτέ. Γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις, νέες εικόνες, πληροφορίες, εμπειρίες, γνωριμίες και φιλίες. Σε αυτό που όλοι συμφωνούμε όμως είναι το πόσο όμορφος και δημιουργικός τρόπος ήταν αυτό το πρόγραμμα, όπως και η πλειοψηφία των προγραμμάτων, να ενημερωθούμε περισσότερο και να ευαισθητοποιηθούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και όταν μιλάμε για τρόπο δημιουργικό, μιλάμε για αυτή την άτυπη μάθηση που συζητιέται ολοένα και περισσότερο. Άτυπη μάθηση μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Παιχνίδια όπως εκείνα που μας έκαναν μια πολύ δεμένη ομάδα και δραστηριότητες προσομοίωσης όπως εκείνη που για λίγα μόνο λεπτά μπήκαμε στη θέση ενός ατόμου με αναπηρία έχοντας τα μάτια μας δεμένα, και βιώσαμε έστω για λίγο πόσο σημαντικό είναι για όλους μας και πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο τυφλό, να μη στερείται κανένα του δικαίωμα. Τα μέλη του πληρώματος μοιράζονται τις σκέψεις τους και σας εύχονται μια υπέροχη πτήση. (Πάνος)

Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη αν είχα πάρει την σωστή απόφαση με το να δεχτώ. Τώρα όμως  που όλα αυτά έχουν γίνει μια ανάμνηση μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι ήταν μια από τις καλύτερες και πιο ουσιαστικές εμπειρίες που είχα στην ζωή μου. Απέκτησα γνώσεις, βελτίωσα τις κοινωνικές μου δεξιότητες, επαναπροσδιόρισα απόψεις που είχα, ήρθα πολύ κοντά με ξεχωριστούς ανθρώπους, άντλησα έμπνευση και ιδέες και γενικά ένιωσα ότι εξελίχθηκα σαν άτομο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ειδικά την πρώτη δραστηριότητα του project που απλά έπρεπε να κοιτάμε για λίγο ο ένας τον άλλον για να γνωριστούμε. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι αρκούσε μια ανταλλαγή βλεμμάτων για να φύγει όλος ο φόβος και το άγχος, για να αναπτυχθεί αληθινή επικοινωνία και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι δεσμοί. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, θα κρατάω πάντα σαν θησαυρό τις στιγμές και τις γνώσεις που μου προσέφερε και φυσικά και αδιαμφισβήτητα θα συμμετείχα ξανά σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα. (Κυριακή)

Χωρίς να έχω κάποια συγκεκριμένη προσδοκία και απλά επιθυμώντας να βιώσω κάτι διαφορετικό, να γνωρίσω καινούργιο κόσμο και να ξεβολευτώ από την ρουτίνα που είχα δημιουργήσει αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή στο πρόγραμμα “iNotice” με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση μου αυτή, από τα μέσα του προγράμματος ήδη, αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει. Το γεγονός ότι, για περίπου δέκα ημέρες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, να συζητήσω μαζί τους τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για άλλα θέματα και να ακούσω τις εμπειρίες τους, ήταν κάτι που δεν ήξερα ότι χρειαζόμουν στην ζωή μου. Ήταν μια εμπειρία όπου με βοήθησε πολύ να ανοιχτώ σαν άνθρωπος, μου διεύρυνε το μυαλό ως προς τις ποικίλες διαφορετικές απόψεις και εμπειρίες που μπορεί κάποιος “ξένος” προς εμένα να έχει και με άφησε μονάχα με θετικά συναισθήματα και με τη σκέψη ότι θα ήθελα να συμμετέχω όσο το δυνατόν συντομότερα ξανά σε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα. (Μαίρη)

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα iNotice στην Οράντεα της Ρουμανίας μου προσέφερε εκτός από γνώσεις και τροφή για σκέψη, όμορφες αναμνήσεις και συναισθήματα. Ήταν μία εβδομάδα γεμάτη ερεθίσματα και μικρές περιπέτειες που δεν θα ξεχάσω. Γνώρισα νέα άτομα, με τα οποία ίσως να μην βρισκόμουν ποτέ, αντάλλαξα απόψεις και ιδέες και είδα τον κόσμο από την ξεχωριστή οπτική τους. Λάτρεψα κάθε κομμάτι του προγράμματος, έμαθα πολλά και έφυγα από αυτό ως μια νέα, καλύτερη εκδοχή μου. Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία είναι η συνεργασία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αλλά και τους διοργανωτές, και η αίσθηση πως η ομάδα μας αυτή ξεχείλιζε από ιδέες και διάθεση βελτίωσης. (Ελένη)

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ΄iNotice΄ ήταν μια φανταστική εμπειρία. Είναι υπέροχο πόσο κοντά έρχεσαι με άτομα από διαφορετικές χώρες μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από τις δραστηριότητες του προγράμματος ξεχώρισα το Human Library που σου έδινε την ευκαιρία να πεις μια δικιά σου ιστορία από την ζωή σου και να συζητήσεις πάνω σε αυτή και να ακούσεις παρόμοιες εμπειρίες άλλων ατόμων που συμμετείχαν στον πρόγραμμα. Αν με ρώταγαν αν θα ήθελα να ξανασυμμετάσχω σε παρόμοιο πρόγραμμα ανταλλαγής  κάποια στιγμή στο μέλλον θα έλεγα ναι χωρίς δεύτερη σκέψη και θα συμβούλευα σε όποιον του παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία να την αρπάξει και να μην την πετάξει στα σκουπίδια! (Γιώργος)

Το πρόγραμμα i-Notice στην Οράντεα της Ρουμανίας ήταν μια υπέροχη εμπειρία που με βοήθησε  να ευαισθητοποιηθώ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μοιραστώ τον πολιτισμό μου, να ανταλλάξω ιδέες και να μάθω από τη διαφορετικότητα του καθενός συμμετέχοντα κατά τη διάρκεια του έργου. Η συνεργασία μεταξύ των ομάδων με ενέπνευσε για μελλοντικά σχέδια στην κοινότητά μου και ενδυνάμωσε την ανάγκη μου να δημιουργώ ανοιχτές συζητήσεις πάνω σε ανθρώπινα δικαιώματα με γνώμονα την φυλή, τον φύλο και την θρησκεία. Πιστεύω ότι η εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νεολαία και στην άτυπη μάθηση μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των δικαιωμάτων και των ευθυνών, επιτρέποντας στους νέους να αισθάνονται σίγουροι για την εφαρμογή των αρχών της δικαιοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού. (Ίντα)

Ήταν μια μοναδική εμπειρία διότι αρχικά έπρεπε να συνυπάρξω με άτομα που δεν γνώριζα, να συνεργαστώ μαζί τους και να αποδεχτώ την διαφορετικότητά  τους. Συμβιώνοντας με παιδιά από ξένες χώρες ήρθα σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό που έφερε ο καθένας, πράγμα που θα μου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην μετέπειτα ζωή μου. Οι συζητήσεις με την ομάδα και η ανταλλαγή απόψεων σε ένα θέμα  πάντα τόσο επίκαιρο ήταν εποικοδομητικές και προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την αλληλεπίδρασή μας με τον ντόπιο πληθυσμό της Οράντεας. Θεωρώ πως θα έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι το γεγονός πως έκανα φίλους, τους οποίους νομίζω ότι θα κρατήσω όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν! (Κωνσταντίνα)

Κυρίες και κύριοι προσδεθείτε και ετοιμαστείτε για προσγείωση στην πραγματικότητα. Τα μέλη και ο leader του πληρώματος σας καλωσορίζουν στην ελληνική πραγματικότητα και σας συνιστούν ανεπιφύλακτα να την αφήσετε το συντομότερο δυνατό και να ζήσετε το όνειρο ενός τέτοιου προγράμματος.