YOUTH EXCHANGE

COM -IN: COMICS FOR INCLUSION!

Σου αρέσει να εκφράζεσαι μέσω του σχεδίου και της ζωγραφικής; Αγαπάς την τέχνη των comic και σου αρέσει να γνωρίζεις νέες κουλτούρες και πολιτισμούς; Τότε αυτή η ανταλλαγή νέων είναι για σένα!

Από τις 25 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, 36 νέοι και νέες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Πολωνία, θα συναντηθούν στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και θα δημιουργήσουν τα δικά τους comic, εξερευνώντας το πώς μπορεί η τέχνη αυτή να βοηθήσει τους νέους να σπάσουν στερεότυπα και να αποδεχτούν το διαφορετικό.

Λίγα λόγια για την ανταλλαγή:

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το comic ξεκίνησε από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο, με τις καρικατούρες, τις γελοιογραφίες στις εφημερίδες και τις αφίσες. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι, εφευρέθηκε μαζί με την τυπογραφία. Όμως η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το comic ξεκίνησε από τα προϊστορικά χρόνια με τις τοιχογραφίες των ανθρώπων των σπηλαίων που θυμίζουν πάρα πολύ το comic strip. Αυτό δείχνει την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί, εικονογραφώντας τη φαντασία και το κριτικό του πνεύμα.

Σε μια εποχή όπου οι νέοι στην Ευρώπη αλλά και στο σύγχρονο δυτικό κόσμο γενικότερα καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινότητά τους (ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, παθητική στάση ζωής, ρατσισμός, bulling, απαξίωση θεσμών και αξιών) η ένατη τέχνη, όπως αποκαλούνται τα comics, αποδεικνύεται ένα πρόσφορο μέσο εμψύχωσης και προσωπικής ανάπτυξης των νέων, ένα εργαλείο αυτογνωσίας, που θα τους βοηθήσει στην αύξηση της αυτοπεποίθησής τους, στην ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της κοινής πραγματικότητας, στην αποτελεσματική θέσπιση προσωπικών στόχων και στην, κατ’ επέκταση, διεκδίκησή τους. Και το σημαντικότερο, είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κατάργηση στερεοτύπων, για τη βαθύτερη κατανόηση της πολιτισμικής ταυτότητας των ατόμων και την προώθηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασής τους.

H ανταλλαγή νέων COM-IN – COMICS FOR INCLUSION απευθύνεται σε νέους και νέες 18-25 ετών από 6 διαφορετικές χώρες με σκοπό να τους φέρει σε επαφή με την τέχνη των comic, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή τους και εμψυχώνοντάς τους προς την κατεύθυνση της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της ανταλλαγής είναι:
-Να διερευνήσουν οι συμμετέχοντες την τέχνη των comic και τα διάφορα είδη τους, καθώς και το πώς μπορεί μέσω να αποτελέσει μέσο προσωπικής εμψύχωσης, διαπολιτισμικής επικοινωνίας και κοινωνικής ανάπτυξης
– Να μάθουν οι συμμετέχοντες ποια είναι τα στοιχεία μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας και πώς αυτή μπορεί να δοθεί αποτελεσματικά μέσα από ένα comic
-Να γνωρίσουν την ιστορία των κόμικς στον κόσμο και στη δική τους χώρα.
-Να ενισχύσει τη φαντασία των νέων και το κριτικό τους πνεύμα, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν οι ίδιοι τα δικά τους comics
-Να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέες ή άγνωστες πτυχές του εαυτού τους, αντλώντας έμπνευση, κίνητρα και δύναμη μέσα από τη «γνωριμία» τους με τους ήρωες των comics
– Να επανεξετάσουν μη λειτουργικά πρότυπα σκέψης, να καλλιεργήσουν την ανεκτικότητα τους απέναντι στον διαφορετικό «άλλο» / Να ενθαρρύνει τη δημιουργία διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης μέσα από την ανάπτυξη στάσεων σεβασμού της
πολιτισμικής ποικιλίας που υπάρχει γύρω μας.
-Να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Programme και τις δυνατότητες που προσφέρει στους νέους και σε όσους εργάζονται με νέους.

Μέσα από βιωματικές δράσεις και ομαδικά workshop, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την τέχνη των comic και υπό την καθοδήγηση του κου Βαγγέλη Ματζίρη (ιδιοκτήτη της σχολής COMINK) κάθε ομάδα θα δημιουργήσει τα δικά της strips, τα οποία θα εκτεθούν στις 31/5 στην κεντρική πλατεία Νέων Μουδανιών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και καλύπτει στους συμμετέχοντες διαμονή και διατροφή (3 γεύματα την ημέρα). Δεν καλύπτονται έξοδα ταξιδίου προς και από τα Ν. Μουδανιά.
Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στην ανταλλαγή.

Οι συμμετέχοντες θα φιλοξενηθούν στα διαμερίσματα Bambola, σε τρίκλινα και τετράκλινα δωμάτια.

https://www.booking.com/hotel/gr/bambola-nea-moudania.el.html

Εάν σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις στη συγκεκριμένη ανταλλαγή, κάνε την αίτησή σου στο παρακάτω link έως τις 20/4/2019.

https://forms.gle/z7aYx4puEZ9Rdskp8

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στη σελίδα του You in Europe στο Facebook:

https://www.facebook.com/youineurope/

Καλή επιτυχία!