Άλλη μια εμπειρία erasmus+ μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων..

Κατερίνα:

Murzasichle Πολωνίας, 23-30 / 09 / 2018

Και πώς να χωρέσεις  τόσες αναμνήσεις και συναισθήματα μέσα σε ένα μικρό κειμενάκι; Δε μπορείς, αλλά σίγουρα μπορείς να προσπαθήσεις να τα μεταδώσεις όσο καλύτερα μπορείς, για να δώσεις ίσως ένα κίνητρο σε όσους το διαβάζουν, να τολμήσουν να ζήσουν τη δική τους μοναδική εμπειρία. Γιατί όταν έχεις ζήσει κάτι τόσο όμορφο, γνωρίζοντας πως υπάρχουν τόσες ευκαιρίες για όλους μας σε κάτι αντίστοιχο, δε θες παρά να το μοιραστείς.

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι μια αυθόρμητη απόφαση της στιγμής οδήγησε σε κάτι πολύ σημαντικό; Έχοντας στο μυαλό μου την ημέρα που έκανα την αίτηση για το πρόγραμμα Job Creation, αυτό ακριβώς αισθάνομαι. Κάθε μέρα ήταν ξεχωριστή, από την πρώτη γνωριμία με τα παιδιά της ελληνικής ομάδας στο αεροδρόμιο, έως και τον (προσωρινό) αποχαιρετισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων του προγράμματος κατά την αναχώρησή μας. Από τα δημιουργικά, διαδραστικά και επιμορφωτικά workshops που πραγματοποιήσαμε, μέχρι τα ανεπανάληπτα intercultural nights μας και τα επόμενα πρωινά, όπου ανατρέχαμε στην προηγούμενη μέρα και ανυπομονούσαμε για την επόμενη.

Εστιάσαμε στον κόσμο της επιχειρηματικότητας και των start-ups, ανταλλάξαμε γνώσεις, ιδέες και ικανότητες , δημιουργήσαμε τις δικές μας εικονικές εταιρείες και μπήκαμε στον ρόλο ενός νέου επιχειρηματία. Βρήκαμε την επιχειρηματική μας ταυτότητα μας μέσω personality tests και αναγνωρίσαμε ποια είναι τα υλικά για τη μαγική συνταγή ενός πετυχημένου entrepreneur.

Σίγουρα, μάθαμε πολλά. Το σημαντικότερο όμως από αυτά είναι η πίστη στο άνοιγμα των οριζόντων μας και αυτό οφείλεται στην μεταξύ μας αλληλεπίδραση. Η επικοινωνία με τόσους ανθρώπους από τόσες χώρες, συνεπάγεται άμεσα την επικοινωνία με την κουλτούρα τους, τον πολιτισμό τους, τη νοοτροπία τους, τους φόβους τους, τους στόχους τους, τη δύναμη και τα όνειρά τους.  Ο Αϊνστάιν είπε: The more I learn, the more I realize how much I don’t know.

Στην προκειμένη περίπτωση θα προσθέσω: and the more I realize how much more I want to know.

Όταν μέσα σε 8 μέρες, θυμάσαι πως την πρώτη αισθανόσουν μια αναμενόμενη αμηχανία και την τελευταία δακρύζεις, ξέρεις πως το Job Creation ήταν και Motivation Creation για να συνεχίσεις να εξερευνείς τον εαυτό σου και τους τομείς ενδιαφερόντων σου και να φέρεις την αλλαγή που επιθυμείς, Memories Creation που θα κρατήσουν για πάντα και κυρίως Friendships Creation με άτομα που δέθηκες και θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου.

Τίποτα από αυτά δε θα είχε είχε συμβεί αν δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής από το αγαπημένο You In Europe, με τη παράλληλη υποστήριξή του καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. Ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ στον οργανισμό υποδοχής, ο οποίος λειτούργησε με δημιουργικότητα, οργάνωση και μέριμνα ανά πάσα στιγμή.

Τώρα με συγχωρείτε, πρέπει να προλάβω να κλείσω εισιτήρια, ένα ακόμα Erasmus+ με περιμένει.

Εσύ αργείς;

Till the next time, Κατερίνα Κρυπωτού

Παναγιώτης:

Mια καταπληκτική, μα καταπληκτική εμπειρία που δεν θα υπάρξουν ποτέ αρκετές λέξεις για να την περιγράψουν στο σύνολο της! Δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες για τα θέματα της διοργάνωσης επειδή πολύ απλά ήταν όλα όπως θα έπρεπε να είναι ,για να δουλέψει ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς κολλήματα και προβλήματα. Οπότε εδώ χωράει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές ! Αυτό το ταξίδι ήταν , πιστεύω για όλους μας , μια τεράστια εμπειρία που μας έκανε να έρθουμε κοντά ο ένας με τον άλλον και να δεθούμε τόσο πολύ μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Οι φιλίες που αναπτύχθηκαν σε αυτή την εβδομάδα ήταν πολλές που πιστεύω ότι θα κρατήσουν για πολλά πολλά χρόνια ! Η εμπειρία του erasmus + στο σύνολο της , από τα Workshops μέχρι τις συζητήσεις και τις δραστηριότητες , ήταν από τις καλύτερες εμπειρίες που ένας νέος μπορεί να ζήσει ! Οπότε για αυτούς που ακόμα αναρωτιούνται αν αξίζει , αξίζει και με το παραπάνω !!!

Πέτρος:

Ήταν πρώτη Σεπτέμβρη όταν αποφάσισα να δώσω την ευκαιρία στον εαυτό μου να δει κάτι το διαφορετικό. Και αυτό μου βγήκε σε τόσο καλό. Ίσως μια από τις καλύτερες επιλογές μου. Είναι γενικά σπάνιο να βρίσκεις κάτι να σε γεμίζει. Μια εβδομάδα μετά λοιπόν,τα έχω καταφέρει! Είμαι ένας από τους συμμετέχοντες του προγράμματος JOB CREATION. Ένα πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα, με μια γεύση από τις αξίες και την κουλτούρα της Ευρώπης,μιας και είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+.

Τρείς εβδομάδες μετά ξεκινάω το ταξίδι μου για την Πολωνία. Στον δρόμο, γνωρίστηκα και με την ελληνική ομάδα. «Κουμπώσαμε» απ’ ευθείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε δυναμικά με τα απαραίτητα workshops για την αρχική δόμηση του τι είναι η επιχειρηματικότητα και για την δημιουργίας ζεστού κλίματος ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Γελάσαμε, μάθαμε γνωρίσαμε. Όλα αυτά, σε συνεργασία ο ένας με τον άλλον,ο μελαχρινός με τον ξανθό,ο λίγο πιο κοντός με τον λίγο πιο ψηλό,ο λίγο πιο παχουλός με τον λίγο αδύνατο,όμως όλοι μαζί στεκόμασταν σαν μια ομάδα. Μια ομάδα με δύναμη και αυτάρκεια. Τα είχαμε όλα. Η κάθε διαφορά και ένα διαφορετικό προσόν. Ο ένας κάλυπτε  το δικό του αντικείμενο και καταμεριζόταν εκεί που ήταν πιο αποδοτικός. Λειτουργήσαμε σε ομάδες-όλοι ενεργά συμμέτοχοι-και δημιουργήσαμε και βίντεο για την επιχειρηματικότητα. Αυτό ήταν το πιο διασκεδαστικό.

Επιπρόσθετα, λειτουργώντας και πάλι σε ομάδες, κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην επιχειρηματικότητα και την δημιουργία μιας νεοφυούς επιχείρησης  ,διαλέγοντας μια ιδέα και καταγράφοντας τις ιδιότητες-εισροές-εκροές και γενικότερα τα βασικά λειτουργικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται.

Σε όλες τις δραστηριότητές μας, βοηθός και μέντορας ήταν η Λουίζα, η διοργανώτρια και υπεύθυνη για το πρόγραμμα αυτό. Θα ήθελα να την ευχαριστήσω όπως και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, για την υπέροχη αυτή εβδομάδα που μου χαρίσαν. Επίσης ένα ευχαριστώ θα ήταν λίγο και για την ελληνική ΜΚΟ You in Europe που ήταν δίπλα μας σε όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι μας. Ελπίζω να πέρασαν και οι υπόλοιποι όσο καλά πέρασα και εγώ.

Μαρία Τ.:

Προσπαθώ πάντα βάζω τον εαυτό μου να δοκιμάζεται σε καινούργιες προκλήσεις. Μια τέτοια πρόκληση ήταν για μένα το να κάνω αίτηση σε ένα πρόγραμμα Erasmus+. Μη έχοντας εμπειρία από αντίστοιχο πρόγραμμα οι προσδοκίες μου ήταν οι αναμενόμενες όπως να αποκτήσω γνώσεις γύρω από το θέμα (JOB CREATION), που ήταν και το αρχικό κίνητρο για να δηλώσω συμμετοχή, και να συναναστραφώ με νέους από άλλες χώρες. Η συνέχεια δεν έμοιαζε καθόλου με τις σκέψεις που είχα κάνει στην αρχή και ούτε μπορούσα να φανταστώ το πως θα εξελισσόταν. Από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό. Το καθετί που ζήσαμε ήταν μοναδικό. Τα Workshops, οι συζητήσεις, οι δραστηριότητες, οι εξωτερικές περιπέτειες (paintball, trip to mountains, thermal spa) και κυρίως οι άνθρωποι που γνωρίσαμε οι οποίοι όλοι με τον δικό τους τρόπο και χαρακτήρα συνετέλεσαν στο να κάνουν για μένα αυτό το ταξίδι απλά καταπληκτικό. Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα άλλαζα τίποτα από όσα έζησα. Νιώθω ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία. Murzasichle 23-30/9/2018

 

Μαρία Γ.:

Καλούμαι να γράψω δυο λόγια σχέτικα με την εμπειρία μου από το ταξίδι στην Murzasichle της Πολωνίας. Όσο κι αν προσπαθώ, όμως, να σκεφτώ από πού να αρχίσω τόσο με κατακλύζουν εικόνες, συναισθήματα, μουσικές, μυρωδιές, γέλια, κουβέντες, χοροί, παιχνίδια, πρόσωπα και χάνομαι στον καταιγισμό αυτό· και τότε διαγράφεται ένα χαμόγελο στα χείλη μου. Αυτό πιστεύω λέει πολλά.. Θα προσπαθήσω, ωστόσο, να σας δώσω μια μικρή γεύση από όσα ζήσαμε εκεί.

Αρχικά, το μέρος ήταν εκπληκτικό· το τοπίο ήταν μαγευτικό, σου προκαλούσε μια ηρεμία, μια γαλήνη, μια ζεστασιά –παρ’όλη την παγωνιά που μας έκανε. Οι διοργανωτές ήταν πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί, με όρεξη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Τα workshops ήταν μια διαδικασία ευχάριστη και διασκεδαστική με πυρήνα –σε αυτό το πρόγραμμα- την επιχειρηματικότητα. Οι εξωτερικές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία, τα θερμά λουτρά, το paintball αποτέλεσαν μοναδικές εμπειρίες.

Όσον αφορά τις γνώσεις που παίρνεις γενικά από αυτά τα προγράμματα είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα. Η γνωριμία, η επαφή, η επικοινωνία, η συμβίωση, η συνεργασία με πολλά και διαφορετικά άτομα μας αλλάζουν, θέλοντας και μη, υπενθυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μας δίνουν ώθηση, ώστε να αναζητάμε και να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούρια πράγματα καλλιεργώντας έτσι την προσωπικότητά μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο You In Europe που μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν τον μαγικό κόσμο του Erasmus+ και σε όλη την τρελή ομάδα που με συνόδευσε σε αυτήν την αξέχαστη περιπέτεια.