Πριν λίγες μέρες έλαβα μέρος σε ένα training course στο Ρούσε της Βουλγαρίας, ένα υπέροχο μέρος, που αποκαλείται η «Μικρή Βιέννη» εξαιτίας της αρχιτεκτονικής της. Είχα μεγάλες προσδοκίες από το πρόγραμμα στην αρχή και στο τέλος οι προσδοκίες μου ανταποκρίθηκαν πλήρως! Μάθαμε βασικές αρχές του εθελοντισμού, πως να οργανώνουμε ένα πρόγραμμα εθελοντισμού, τη διαφορά μεταξύ του EVS και του European Solidarity Corps, πως να διαχειριζόμαστε εντάσεις και πολλά άλλα. Πήραμε πολύ χρήσιμη πληροφόρηση με πολύ ευχάριστο τρόπο, μέσω της μη τυπικής μάθησης, με παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων κλπ. Έχοντας γυρίσει πίσω στο σπίτι μου, φέρνω στο νου μου τα εργαστήρια του Sve, τα energizers του Mario, το χαμόγελο της Teodora και την προθυμία της να βοηθήσει, τις διαπολιτισμικές μας βραδιές, τα βράδια στο καραόκε μπαρ και το απαίσιο τραγούδι μας.. 😉 τα φαγητά και ποτά της Βουλγαρίας. Μου λείπει πολύ η «Lambrusco” ομάδα μας και αισθάνομαι τόσο περήφανη για όλους μας, που καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια τόσο φιλική ατμόσφαιρα, σαν μια πραγματική οικογένεια, σε μόλις μία εβδομάδα. Ευχαριστώ το You in Europe που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετέχω σ΄αυτό το πρόγραμμα και ευχαριστώ και τον βουλγάρικο οργανισμό “Inspiration” για την καταπληκτική διοργάνωση. Είμαι σίγουρη ότι θα ξανασυναντηθούμε σύντομα.. Έτσι κι αλλιώς.. ο κόσμος είναι πολύ μικρός!!

Μαρία Κελεμουρίδου

 

Το πρώτο πράγμα που έκανα όταν έμαθα για την συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ήταν να γκουγκλάρω τι είναι και που βρίσκεται τελοσπάντων αυτό το Ρούσε……αν σήμερα με ρωτούσε  κάποιος για το Ρούσε θα απαντούσα σίγουρα ότι είναι μια παραμυθένια πόλη, που η ησυχία της και η φιλοξενία των ανθρώπων σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου! Το πρόγραμμα στο οποίο έλαβα μέρος με έμαθε πολλά περισσότερα από όσα προσδοκούσα από μια εβδομαδιαία ανταλλαγή νέων!

Είναι τόσο δύσκολο όμως να περιγράψω με λόγια την εμπειρία μου, για αυτό θα προσπαθήσω να μεταφέρω το συναίσθημα την ώρα που έφευγα. Ένιωσα λοιπόν πληρότητα, έμαθα, άκουσα, είδα πράγματα και ιδέες που σίγουρα με βοήθησαν όχι μόνο ως ψυχολόγος αλλά και ως άνθρωπο. Αυτό όμως που κρατάω περισσότερο απ όλα είναι ότι γνώρισα ανθρώπους που μου ήταν δύσκολο να αποχαιρετήσω …. οφείλω λοιπόν  για αυτόν τον λόγο ένα μεγάλο ευχαριστώ στο You in Europe και στο Ρούσε.

Μάγια Xουλέβα

 

Το Ρούσε είναι ένα ήσυχο μέρος, το οποίο σε κάθε γωνιά του κρύβει απρόσμενες κι ευχάριστες εκπλήξεις. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο επέλεξα να πάω ξανά! Είναι μια πόλη με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπου αν και μικρή σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαικές, δεν έχει να τις ζηλέψει και σε πολλά, γιατί σου δίνει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Το πρόγραμμα αυτού του training course, σχετικά με το τι χρειάζεται ένα project για να γίνει από όνειρο πραγματικότητα, ήταν πολύ καλά οργανωμένο και ταυτόχρονα διασκεδαστικό, με κάθε τρόπο. ‘Ημασταν ένα πολύ καλό μείγμα ανθρώπων, που ακόμα και κατά την διάρκεια των workshops, καταφέρναμε να βάλουμε το γέλιο, το κέφι και όλη την καλή μας διάθεση. Στο τέλος, οι βαλίτσες όλων μας ήταν βαρύτερες γεμάτες με νέες φιλίες, αξέχαστες στιγμές, χρήσιμο υλικό για το μέλλον μας αλλά και πάρα πολύ γέλιο!!! Έτσι εάν ο δρόμος σας βγάλει στο Ρούσε, μην βιαστείτε να πείτε όχι!

Σε ευχαριστώ ολόψυχα ακόμα μία φορά, You in Europe!

Δήμητρα Γώγου.