Τον Οκτώβρη που μας πέρασε, στις 21-28 του μήνα είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο Erasmus+ Youth Exchange με τίτλο ‘Smart Design of Healthy Future’ όπου πραγματοποιήθηκε στο όμορφο Murzasichle της Πολωνίας. Η θεματολογία του  και οι δραστηριότητές του βασίστηκαν πάνω στην ευαισθητοποίηση για την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος καθώς και στην γνωριμία με τους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη όπως αυτοί παρουσιάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ελληνική ομάδα ήρθε σε επαφή με νέους από Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία και Βουλγαρία και έτσι πέρασε μια εβδομάδα γεμάτη workshops, brainstorming, παρουσιάσεις και video producing. Φυσικά δεν έλειψαν και οι δραστηριότητες στην φύση. Επισκεφτήκαμε  το forest rope park του Murzasichle, την λίμνη Morskie Oko και τέλος την μικρή πόλη Zakopane.

Το highlight βέβαια ήταν τα cultural nights στα οποία κάθε ομάδα παρουσίασε την χώρα της με μια σειρά βίντεο, παιχνιδιών, παραδοσιακών χωρών και άλλων δραστηριοτήτων που αντιπροσώπευαν την κουλτούρα της εκάστοτε χώρας από τα οποία είχαμε επιπλέον την ευκαιρία να δοκιμάσουμε χαρακτηριστικά φαγητά και ποτά. Για την δική μας βραδιά είχαμε ετοιμάσει ένα μίνι θεατρικό για να παρουσιάσουμε διάφορα facts για την Ελλάδα και κάναμε επίδειξη παραδοσιακών χωρών.

Οι μέρες πέρασαν προτού καν το καταλάβουμε και σύντομα ο καθένας έπαιρνε την πτήση της επιστροφής. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα γνωρίσαμε απίθανους ανθρώπους, μάθαμε αρκετά πράγματα και πήραμε μια γεύση από το τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε αυτόν τον πλανήτη που είναι το σπίτι μας. Αλλά το πιο σημαντικό, εφόσον για αρκετούς ήταν η πρώτη τους Erasmus εμπειρία, καταλάβαμε τι θα πει ‘Once Erasmus, Always Erasmus’.

Στέλιος, Ηλιάνα, Βίβιαν, Άγγελος, Μαρία, Γιάννης, Βιβή.