Σε αυτή τη μικρή πόλη της Ουγγαρίας, με αυτό το περίεργο όνομα έλαβε χώρα μια εμπειρία αξέχαστη! Όλα ξεκίνησαν πριν από επτά ημέρες (21/07/2018) όταν έξι Έλληνες, άγνωστοι μεταξύ τους, συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Μια νέα περιπέτεια ήταν καθ’ οδόν. Φτάνοντας στο Hajdúböszörmény βρεθήκαμε ανάμεσα σε 25 ακόμη συμμετέχοντες από 4 διαφορετικές χώρες. Αυτές ήταν η Γαλλία, η Λιθουανία, η Πολωνία και φυσικά η Ουγγαρία. Η υποδοχή από τους διοργανωτές ήταν αρκετά θέρμη τόσο όσον αφορά την άφιξη μας όσο και την βραδιά γνωριμίας που ακολούθησε. Στη βραδιά αυτή έσπασε ο πάγος ανάμεσά μας μέσω διαδραστικών παιχνιδιών μεταξύ των συμμετεχόντων. Η επόμενη μέρα ήταν εξίσου συναρπαστική καθώς τα παιχνίδια γνωριμίας συνεχίστηκαν μέχρι την ώρα του δείπνου.

Το βράδυ της μέρας αυτής ήταν αφιερωμένο στους Ούγγρους οικοδεσπότες μας, οι οποίοι μας μαγείρεψαν μια παραδοσιακή συνταγή σούπας, ενώ αργότερα απολαύσαμε την παραδοσιακή ουγγρική μουσική από τους μουσικούς που ήταν προσκεκλημένοι.

Την τρίτη μέρα ξεκίνησαν οι διεργασίες του προγράμματος όσον αφορά το θέμα του “equality is priority”. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ανάμεικτες ομάδες που δύο από αυτές έπρεπε να φτιάξουν αφίσες και οι άλλες δύο βίντεο σε σχέση πάντα με το θέμα μας. Όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πρώτου project μας, πραγματοποιήθηκαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων κάθε ομάδας καθώς και συζήτηση για κάθε ένα από αυτά. Το απογευματάκι είχαμε χρόνο να πάμε στο κέντρο της πόλης και να απολαύσουμε ένα δροσιστικό παγωτό και να θαυμάσουμε τα αξιοθέατα της πόλης .

Η βραδιά που ακολούθησε ήταν αφιερωμένη στην γνωριμία της κουλτούρας κάθε χώρας όπου παίξαμε διαδραστικά παιχνίδια δοκιμάσαμε φαγητά ποτά και χορούς που αντιπροσωπεύουν κάθε χώρα .

Στις 24/07 πήγαμε εκδρομή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, Debrecen. Αρχικά επισκεφτήκαμε το πανεπιστήμιο της πόλης και κάναμε βόλτα στο πάρκο.

Στη συνέχεια απολαύσαμε τη θέα από τη μεγαλύτερη προτεσταντική εκκλησία και ύστερα στον ελεύθερο μας χρόνο επισκεφτήκαμε μια περιοδική έκθεση ιμπρεσιονισμού στο Μουσείο και έπειτα δροσιστήκαμε στο υδάτινο πάρκο της περιοχής. Ακόμη όλοι μαζί βρεθήκαμε σε μια ιδιαίτερη pub του Debrecen και κάναμε μια τελευταία βόλτα πριν αναχωρήσουμε για το Hajdúböszörmény.

Η επόμενη μέρα μας βρήκε να συζητάμε για το θέμα του προγράμματος και να αναλύουμε πως θα μπορούσε να γίνει μια δημοσκόπηση σε ξένη χώρα αναφορικά πάντα με την ισότητα. Επιπρόσθετα, κάθε χώρα παρουσίασε τα αποτελέσματα από έρευνες που είχε βρει για την ισότητα στην πατρίδα της και σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα. Έπειτα από αυτό χωριστήκαμε ξανά σε τέσσερις ανάμεικτες ομάδες, όπου κάθε μία είχε αναλάβει ένα project για να παρουσιάσει την επόμενη μέρα. Η βραδιά ήταν άκρως συναρπαστική αφού είχαμε οργανώσει beer pong για όλους, με την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο! Η ελληνική ομάδα βγήκε 1η με διαφορά!

Η προτελευταία μέρα πέρασε πολύ γρήγορα αφού όλη την ημέρα εργαζόμασταν στα project και το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό! Τα παιχνίδια ήταν ευφάνταστα, οι παρουσιάσεις ενδιαφέρουσες και οι συζητήσεις εκρηκτικές. Την τελευταία μέρα αξιολογήσαμε την συνολική εμπειρία μας στο πρόγραμμα, εκφράσαμε τα συναισθήματα μας και απολαύσαμε την ματωμένη πανσέληνο στον ουρανό.

Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, αφού νέες φιλίες δημιουργήθηκαν τόσο ανάμεσα στην ελληνική ομάδα όσο και με άτομα από τις υπόλοιπες χώρες. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους μελλοντικούς συμμετέχοντες!

Μάριος, Ηλιάννα, Βαγγέλης, Νάντη, Σοφία, Σωτήρης