Άραγε ποια είναι τα συναισθήματα, οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις των συμμετεχόντων της ελληνικής αποστολής “Breaking the stereotypes” στη Δανία?

Γιάννης: Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα Erasmus+ ήταν πραγματικά μία μοναδική εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη. Τα όσα έζησα και τις δέκα μέρες της διεξαγωγής του προγράμματος, φυσικά και δεν περιγράφονται μέσα σε λίγες γραμμές. Οι δραστηριότητες και οι εργασίες που υλοποιήσαμε ήταν ποικίλες και εκτός από τις γνώσεις που μου παρείχαν, με βοήθησαν να μπορώ να συνεργάζομαι με ανθρώπους που δεν γνωρίζω και να μοιράζομαι τις ιδέες μου μαζί τους. Όλες οι εργασίες που κάναμε ήταν ευχάριστες και αρκετά διασκεδαστικές, διότι πολλές φορές εμπεριείχαν μουσική, χορό και τραγούδι. Γενικότερα η κάθε μέρα που περνούσε στη Δανία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ήταν από την αρχή πολύ φιλικά και πρόθυμα να συζητήσουν μαζί μου. Ήταν επίσης, άτομα πολύ δεκτικά και γεμάτα όρεξη και έτσι μπορούσα να μιλάω για ώρες μαζί τους και για οποιοδήποτε θέμα. Μπορώ να πω, πως έκανα αρκετούς και πολύ καλούς φίλους, με τους οποίους θα ξανασυναντηθούμε οπωσδήποτε. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις και γεμάτος από συναισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης. Θέλω και εύχομαι να ζήσω πολλές ακόμη τέτοιες εμπειρίες!

Κική : Όταν επιτέλους προσγειώνεσαι στη χώρα αυτή συνειδητοποιείς πόσο μαγευτική και διαφορετική είναι σε σχέση με τις άλλες. Μία χώρα γεμάτη πράσινο και ανθρώπους που είναι ευγενικοί και συνέχεια χαμογελάνε. Τα στοιχεία αυτά της χώρας αντικατοπτρίζονταν και στα πρόσωπα των διοργανωτών. Πρόθυμοι να μας κάνουν να νιώσουμε άνετα μας υποδέχτηκαν, μας έδειξαν τα δωμάτιά μας , ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ένα party γνωριμίας. Από την πρώτη κιόλας μέρα ξεκινήσαμε με workshops τα οποία σου παρείχαν τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθείς και να ευαισθητοποιηθείς για διάφορα θέματα. Όλα αυτά μας έκαναν να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας και έτσι να εκφράσουμε τη δημιουργικότητά μας καθώς πλέον στα project μας δεν επιχειρηματολογούσαμε μόνο αλλά κάναμε και μικρά εύστοχα θεατρικά που κάθε φορά προκαλούσαν διαφορετικά συναισθήματα στους θεατές. Τα βράδια μας είχαν εξίσου πολύ έντονο ενδιαφέρον καθώς η κάθε χώρα παρουσίαζε τα ήθη, τα έθιμα, τα φαγητά, τα ποτά και τους χορούς της, όπως για παράδειγμα η Τουρκία την προετοιμασία του γάμου, η Αρμενία το πήδημα της φωτιάς, οι Ισπανοί χόρεψαν αλλά και μας δίδαξαν φλαμένγκο, η Πολωνία μας έδωσε να δοκιμάσουμε την ξακουστή τους βότκα και οι Αυστριακοί μας γλύκαναν με τα σοκολατάκια τους. Αυτή τη χωρά και αυτά τα άτομα που γνώρισα εκεί θα τα θυμάμαι για πάντα, γιατί μου προσέφεραν μια από τις ομορφότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει κάποιος. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως για μένα ήταν ότι τη τελευταία μέρα κατάλαβα ότι πλέον είμαι πολίτης του κόσμου και έχω ένα φίλο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, ο οποίος θα με περιμένει και θα χαρεί πολύ να με ξαναδεί.

Σοφία: Η καλύτερη εμπειρία με τους καλύτερους ανθρώπους!! Όλα ήταν τόσο καλά οργανωμένα. Σίγουρα αυτές οι μέρες που πέρασα στη Δανία ήταν αρκετά δημιουργικές για μένα ,καθώς μου έδωσαν την ευκαιρία να βελτιωθώ ως άνθρωπος και ενημερωθώ περισσότερο . Τώρα που βρίσκομαι Ελλάδα μπορώ να πω ότι τα περισσότερα στερεότυπα έχουν καταρριφθεί.

Θάνος: Έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από το ταξίδι μου στο πανέμορφο Βερλόσε της Δανίας. Ίσως από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου μέχρι σήμερα. Οι λέξεις είναι φτωχές και λίγες για να περιγράψουν τα όσα έζησα εκεί και το πόσο πολύ με έχει επηρεάσει αυτό το ταξίδι. Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να σας μεταφέρω και να σας βάλω και εσάς στο κλίμα της εμπειρίας αυτής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Όλοι οι μικροί δισταγμοί για το τι θα συναντήσω εκεί έπαψαν να υπάρχουν από την στιγμή που έφτασα στον χώρο του προγράμματος. Εκεί συναντήθηκα για πρώτη φορά με τους συμμετέχοντες . Μία απλή διαδρομή μέχρι το πλησιέστερο supermarket ήταν αρκετή για να σπάσει ο πάγος και με αυτόν τον τρόπο να αρχίσουμε δυναμικά την εμπειρία μας αυτή. Το θέμα του προγράμματος αφορούσε τα στερεότυπα. Πιο συγκεκριμένα μελετούσαμε τον τρόπο που αυτά ερμηνεύονται μεταξύ διαφορετικών ατόμων, απόψεων καθώς και το πώς θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε να βασιζόμαστε σε αυτά. Διαμέσου των διάφορων καινοτόμων δραστηριοτήτων, παρουσιάσεων και συζητήσεων καταφέραμε και κατανοήσαμε την σημασία της νηφαλιότητας σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Από το πρόγραμμα, δεν έλειψαν φυσικά τα party, oι παρουσιάσεις των χωρών μας, οι ξέφρενοι χοροί, τα παιχνίδια και οι συνηθισμένες ατελείωτες συζητήσεις για τη ζωή έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Είμαι ,πραγματικά, ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα διαφορετικά αλλά στην ουσία τόσο ίδια μεταξύ τους με κοινά όνειρα και λαχτάρα για ένα σπουδαίο μέλλον. Άτομα που πριν λίγες μέρες δεν είχες ιδέα για το ποιοι είναι αλλά μετά έγιναν η οικογένεια σου για δέκα μέρες. Δέκα μέρες στις οποίες μοιράστηκες μαζί τους το δωμάτιο, το σπίτι , τις στιγμές, τα χαμόγελα και εκείνες τις αγκαλιές στο τέλος που κρατάνε λεπτά ολόκληρα προκαλώντας τόσο όμορφα συναισθήματα. Και μετά από αυτό έρχεται η ελπίδα, η ελπίδα να ξανασυναντήσεις ξανά αυτήν την πολυαγαπημένη σου οικογένεια. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον οργανισμό “You In Europe” κι όσους συνέλαβαν για να αποκτήσω αυτήν την εμπειρία ζωής. Πώς γίνεται δέκα μέρες να σε επηρεάσουν τόσο πολύ; Ειλικρινά, δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό, αλλά μπορείτε να το ανακαλύψετε οι ίδιοι!! Μην διστάζετε ποτέ να δηλώνεται συμμετοχή σε αυτά τα υπέροχα προγράμματα.

Νάντη: Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ένα από τα καλύτερα που έχω συμμετάσχει. Η δυναμικότητα του group, η θετική ενέργεια που εξέπεμπαν οι συμμετέχοντες, οι άψογα οργανωμένοι διοργανωτές κατάφεραν να μας κρατήσουν το ενδιαφέρον 10 μέρες και να συμμετέχουμε όλοι ενεργά. Εκ πρώτης όψεως, δεν μπορείς να φανταστείς ότι ένα group 50 ανθρώπων μπορεί να συνεργαστεί τόσο αρμονικά, παρόλα αυτά αυτό επιτεύχθηκε. Δημιουργήσαμε φιλίες που δύσκολα θα ξεχαστούν, δουλέψαμε πάνω σε project που μας έκαναν να δεθούμε ακόμη περισσότερο και αυτό έχει ως συνέπεια τώρα που είμαστε πίσω στην Ελλάδα να έχουμε αυτές τις όμορφες αναμνήσεις. Αρχικά ένα τεράστιο ευχαριστώ για τα προγράμματα Erasmus + που δίνουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε και να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους προγράμματα που στόχο έχουν φυσικά την επιμόρφωση αλλά και την κοινωνικοποίηση καθώς επίσης και ένα τεράστιο ευχαριστώ στο You in Europe που δημιούργησε αυτή την ομάδα και μας έδωσε αυτή την ευκαιρία να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες. Παροτρύνω ανεπιφύλακτα όποιον θα ήθελε να δοκιμάσει αυτήν την εμπειρία και το σίγουρο είναι ότι δεν θα χάσει. Θα αποκτήσετε φίλους που δύσκολα θα ξεχάσετε …
Θα θέλαμε επίσης να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες φωτογραφίες για να σας μεταδώσουμε πιο εύκολα τα συναισθήματα που είχαμε κατά την διεξαγωγή του προγράμματος …