Τις διακοπές του φετινού Πάσχα αποφασίσαμε να τις περάσουμε μακριά από τις οικογένειές μας και τους φίλους μας. Επιλέξαμε να ταξιδέψουμε μέχρι τη μακρινή Πορτογαλία για να ασχοληθούμε με ένα ενδιαφέρον θέμα, να δημιουργήσουμε φιλίες από όλο τον κόσμο και γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Έτσι, λοιπόν, το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ύστερα από ένα πολύωρο ταξίδι, κάποιες καθυστερήσεις και μια αγνοούμενη βαλίτσα φτάσαμε στην Κοϊμπρα, μια φοιτητούπολη γεμάτη με ανηφόρες και τρελά πάρτυ.

Ενθουσιασμένοι όλοι ξεκινήσαμε από την επόμενη κιόλας μέρα τις δραστηριότητες της ανταλλαγής που είχε σχέση με τη βιωσιμότητα και τις μικρές ενέργειες που μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για ένα πλανήτη που θα ζει για πάντα. Με νέους από τη Σουηδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Βουλγαρία και την Πορτογαλία συζητήσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας και προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις για ένα καλύτερο πλανήτη. Συνεργαστήκαμε άψογα και ανταλλάξαμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον, τις εμπειρίες μας και τα όνειρά μας. Γρήγορα γίναμε μια μεγάλη παρέα που είχε τόσα πολλά να συζητήσει χωρίς δισταγμό και αναστολές. Άλλωστε δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού κάθε μέρα την περνούσαμε όλοι μαζί. από το μίνιμαλ χόστελ στο οποίο μέναμε, την αίθουσα των δραστηριοτήτων στην οποία δουλεύαμε μέχρι τα μικροσκοπικά μπαρ στα οποία χορεύαμε σε βραζιλιάνικούς ρυθμούς.

Παρόλο που στην Κοïμπρα εφτά ολόκληρες μέρες ήλιο δεν είδαμε, παρά μόνο βροχή και χαλάζι, αυτό δεν μας απέτρεψε από το να περιπλανιόμαστε στα σοκάκια της πόλης, να γευόμαστε τις πορτογαλικές λιχουδιές και να κάνουμε ένα μίνι ταξίδι στη διπλανή πόλη Αβέιρο, γνωστή κι ως πορτογαλική Βενετία. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την βοήθεια του You in Europe, που μας προσέφερε αυτή την ευκαιρία, και του πορτογαλικού οργανισμού A.K.T.O. που μας γνώρισε, μας έμαθε, μας βοήθησε και μας εξέλιξε.

Μπορεί την Κυριακή του Πάσχα να γευτήκαμε το γιορτινό τραπέζι μόνο από τις φωτογραφίες των διαδικτυακών μας φίλων και ουσιαστικά να μην καταλάβαμε πως είχαμε Πάσχα, αυτήν την  μοναδική εμπειρία που ζήσαμε , όμως, θα την θυμόμαστε για πάντα και σίγουρα δε συγκρίνεται με κανένα τσουρέκι και κόκκινο αυγό.

Η ελληνική αποστολή: Σοφία, Βίκυ, Θάνος, Ανθή, Γιώργος