Ποιες λέξεις σας έρχονται στο νου όταν ακούτε «σχολική τάξη»;

Αν οι λέξεις έκπληξη, γέλιο, συμμετοχή, δημιουργικότητα, ομαδικότητα, παιχνίδι, συνεργασία, σεβασμός και χαρά είναι τελευταίες στη λίστα, μάλλον κάτι δεν κάνουμε καλά, και μάλλον πολλά πρέπει να αλλάξουν…

Το καλό νέο; Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω, και στο δημόσιο τομέα, που προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό. Και δε διστάζουν να πάρουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ένα πιο ζωντανό, πιο ανοιχτό και πιο συμμετοχικό σχολείο.
Τα προγράμματα μη τυπικής μάθησης του Erasmus+ είναι ένας καλός αγωγός για όλα τα παραπάνω. Γιατί μέσα από το παιχνίδι, τα ομαδικά εργαστήρια και τη δημιουργική συμμετοχή, σε μαθαίνουν να μαθαίνεις με το δικό σου τρόπο, συνεισφέροντας στο ομαδικό αποτέλεσμα.

Και ο δάσκαλος; Ο δάσκαλος μετατρέπεται σε εμψυχωτή, σε έναν υποκινητή της δραστηριότητας. Δεν είναι πια εκείνος που μεταδίδει μια συσκευασμένη γνώση. Είναι ένας ενήλικος που βρίσκεται μαζί με τα παιδιά για να εκφράσει τον καλύτερό του εαυτό, για να αναπτύξει ΚΑΙ στον εαυτό του το σχήμα της δημιουργίας, της επινόησης, της εποικοδομητικής ενασχόλησης σε μια σειρά δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου.

Νιώθουμε λοιπόν πολύ τυχεροί που το Λύκειο του Αγίου Νικολάου Χαλκιδικής, συμμετέχει ως εταίρος μας σε μια δράση στρατηγικής συνεργασίας του Erasmus+ σε συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Warrols, όπου οι Έλληνες και Ιταλοί μαθητές θα δημιουργήσουν το δικό τους web radio.

Και νιώσαμε ακόμα μεγαλύτερη χαρά όταν είδαμε στα πρόσωπα των παιδιών τον ενθουσιασμό για αυτή την καινούρια εμπειρία που ανοίγεται μπροστά τους.

Ένα σχολείο ζωντανό και ελκυστικό, μπορεί να είναι μόνο ένα σχολείο για δημιουργούς!

Σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, ίσως καταφέρουμε κάποια στιγμή να κάνουμε ένα τέτοιο δημόσιο σχολείο πραγματικότητα!

Ευχαριστούμε πολύ τον διευθυντή του σχολείο κύριο Σμάγα και τον καθηγητή κο Βασίλη Παπαδόπουλο για την θετική τους διάθεση και για αυτή την όμορφη συνεργασία που ξεκινάει!