Γεια σας!
Είμαι ο Διαμαντής, εθελοντής στο EVS πρόγραμμα GamEducation του οργανισμού EIVA στο Αράντ της Ρουμανίας. Αισίως κλείνω τους δύο πρώτους μήνες του προγράμματος με θετικές εντυπώσεις. Το Αράντ είναι μια μικρή, ήσυχη πόλη πλάι σε ποτάμι, με πλατείς δρόμους κι ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ως ένα σημείο. Σε σχέση με άλλες πόλεις δεν παρέχει τόσες πολλές ευκαιρίες, ωστόσο για αυτά που χρειάζομαι με καλύπτει και με το παραπάνω.
Η συνεργασία με τον ρουμανικό οργανισμό μέχρις στιγμής κυλάει άψογα. Ο άνθρωποί του είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί, πρόθυμοι να μας βοηθήσουν όσο μπορούν και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας εδώ. Οι δραστηριότητες που έχουμε περιλαμβάνουν δημιουργική απασχόληση σε παιδιά νηπιακής και παιδικής ηλικίας σε ένα τοπικό ειδικό σχολείο, δημιουργικές δραστηριότητες σε ένα κέντρο φροντίδας για παιδιά από φτωχές οικογένειες, και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουμε και την οργάνωση εβδομάδων επιτραπέζιων παιχνιδιών στα λύκεια της περιοχής. Παράλληλα συζητείται και η διεξαγωγή κι άλλων δραστηριοτήτων όπως είναι ένα training γύρω από το project development με δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής των όσων μαθαίνουμε στη θεωρία, η διεξαγωγή μαθημάτων ξένων γλωσσών σε όσους κατοίκους της πόλης ενδιαφέρονται (ο κάθε εθελοντής να διδάξει τη μητρική του γλώσσα) και η παρακολούθηση μιας σειράς μαθημάτων origami με σκοπό τη μελλοντική του χρήση στις δημιουργικές δραστηριότητες στα σχολεία που επισκεπτόμαστε.
Παράλληλα με όλα αυτά αυτούς τους δύο μήνες μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω σε κάποιες κοντινές στο Αράντ πόλεις (Τιμισοάρα, Οράντεα, Κλουζ-Ναπόκα) αλλά και να μείνω πέντε μέρες στο Βουκουρέστι στα πλαίσια του On-Arrival Training. Η εμπειρία μου από το On-Arrival Training είναι πολύ θετική: Γνώρισα πολλούς εθελοντές από άλλα προγράμματα σε άλλες περιοχές της Ρουμανίας, είχα την ευκαιρία να πάρω πολλές πληροφορίες (άλλοτε με διασκεδαστικό άλλοτε με ολίγον τι βαρετό τρόπο), με έκπληξη ανακάλυψα ότι οι εθελοντές που κυκλοφορούν στο Αράντ είναι πολύ περισσότεροι από όσο νόμιζα, έφαγα πολύ και καλομαγειρεμένο φαγητό και φυσικά εξερεύνησα και γνώρισα από κοντά τη ρουμανική πρωτεύουσα.
Ο καιρός εδώ είναι μια χαρά, μου θυμίζει αρκετά έως πολύ τον ελληνικό όπως επίσης η γλώσσα έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική ως προς το context αλλά και κάποια γραμματικά φαινόμενα που την κάνουν πιο οικεία από όσο περίμενα στην αρχή.
Δυο μήνες εθελοντής λοιπόν με θετικές εντυπώσεις στην όμορφη Ρουμανία… και συνεχίζουμε! 🙂
Διαμαντής