Ρία: Αυτές οι δέκα μέρες στην Γερμανία ήταν πολύ εποικοδομητικές. Γνωρίσαμε νέα άτομα και κουλτούρες μάθαμε για την ζωή τους και τις διαφορές που έχει η καθημερινότητα τους από την δίκη μας. Φυσικά είδαμε και την πόλη του Oldenburg που αν και μικρή ήταν πολύ οργανωμένη με τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της να προσδίδουν μια αριστοκρατική ομορφιά.

Νίνα: Και μπαίνεις στο Instagram για σερφάρισμα και κάποιος έχει ανεβάσει ανακοίνωση του «You in Europe», βλέπω και εγώ Γερμανία και θέατρο και έστειλα αμέσως. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι. Μην αρχίσω για εμπειρίες κλπ. Tο μόνο που θέλω να αναφέρω είναι ότι το youth exchange ανοίγει τα μάτια σε όσους θεωρούν πως διαφέρουμε από χώρα σε χώρα. Όντως όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι είμαστε ίσοι. Πέρασα θαυμάσια, αυτά τα προγράμματα δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ!

Τζέλλα: Ήμουν έξω για μπύρα όταν χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπε η Γιάννα πως επιλέχθηκα για leader στο youth exchange ‘’Jetsam’’ στο Oldenburg της Γερμανίας. Ο ρόλος του leader μπορώ να πω πως με τρόμαξε λίγο στο άκουσμα αλλά αμέσως σκέφτηκα «γιατί όχι;» και αποφάσισα να δεχτώ αυτή την «πρόκληση». Τελικά έκανα πολύ καλά! Εντάξει πάντα υπάρχουν κάποια προβληματάκια αλλά δεν αξίζει καθόλου να σταθώ. Οι Έλληνες, σαν ομάδα, ταιριάξαμε από την πρώτη στιγμή αν και ο καθένας είναι τόσο διαφορετικός από τον άλλον. O ένας συμπλήρωνε τον άλλο και αυτό ήταν τόσο όμορφο. Μία πολύ ωραία εμπειρία με ένα πρόγραμμα καινοτόμο που συνδύαζε αρμονικά το θέατρο με την οικολογία. Ενδιαφέροντα άτομα ποικίλων ηλικιών, διαφορετικές προσωπικότητες από διάφορες χώρες και κουλτούρες αλλά σαν σύνολο μία τόσο δεμένη ομάδα. Είναι απίστευτο πόσα μπορείς να κερδίσεις μέσα σε οκτώ μέρες. Και όλα αυτά χάρη στα youth exchanges, πραγματικά μην κάθεστε, αδράξτε την ευκαιρία!

Άρης: Το πρόγραμμα αν και ήταν αρκετά ανοργάνωτο, γνωρίσαμε πολλά ενδιαφέροντα άτομα από διαφορετικές χώρες και μάθαμε για την κουλτούρα τους καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ανακυκλώνουν τα σκουπίδια τους. Ακόμη,»πήραμε μια γεύση»από το πλαστικό που υπάρχει στους ωκεανούς, καταλήγοντας τελικά μέσα μας, μέσα από δραστηριότητες όπως βόλτα σε εργαστήρια, παρουσιάσεις, θεατρικό έργο.

Θανάσης: Η εμπειρία μου στο πρόγραμμα ήταν υπέροχη. Και το επιστημονικό και το θεατρικό κομμάτι ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Απόλαυσα όλες τις δραστηριότητες, το μόνο που πιστεύω θα μπορούσε να είναι καλύτερό είναι η ατμόσφαιρα που, σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν λίγο άβολη.

Στέλιος: Εγώ θα πω το εξής και δεν θα σταθώ στα αρνητικά του προγράμματος γιατί πιστεύω ότι είναι ασήμαντα μπροστά σε αυτήν την εμπειρία που ζήσαμε. Αρχικά γνώρισα πολλά άτομα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και πιστεύω ότι από τον κάθε ένα προσκόμισα κάτι. Πέρασα υπέροχα, συλλέξαμε εμπειρίες στιγμές που θα θυμάμαι για πάντα και αντάλλαξα απόψεις, όνειρα και βιώματα που με γέμισαν και ταυτίστηκα. Travelling=living, exploring=completing.

Χρυσάνθη: Γυρνάω από το αεροδρόμιο, κλείνω την πόρτα και κάθομαι. Εννέα μέρες Γερμανία. Χιλιάδες συναισθήματα, χιλιάδες εμπειρίες, ξεχωριστές για τον καθένα. Η επόμενη μέρα σε βρίσκει αντιμέτωπο με τη γνωστή ερώτηση που θα την ακούσεις πολλές φορές »Πως πέρασες;» Η απάντηση είναι σύντομη και περιεκτική. »Τέλεια»!. Έχεις τόσα πολλά να τους πεις που μπερδεύεσαι και ξεχνάς. Γνώρισες τόσους ανθρώπους και ο καθένας από αυτούς είχε κάτι να σου δείξει, κάτι να σου πει. Τόσα κίνητρα, τόσες ευκαιρίες, τόσες επιλογές. Είδα πως ο κόσμος ενεργεί, βοηθά, καινοτομεί. Εγώ γιατί κάθομαι τόσο καιρό;;; Ένας ολόκληρος κόσμος είναι στα χέρια σου και μπορείς να τον γνωρίσεις μέσα από ένα κλικ για μια αίτηση. Μην προσπερνάς, μην κλείνεις τα μάτια, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή.