Η Ραφαέλα στη Μάλαγα ζωντανεύει κήπους, μοιράζει αγάπη και βλέπει τους σπόρους των προσπαθειών της να καρποφορούν! Εδώ μας αφηγείται τις πρώτες τις εντυπώσεις από το πρόγραμμα “Let’s gardening with the elders” στο γηροκομείο Asilo nuestra Señora hogar de los angeles!

———————————————————————————————————–

31 Αυγούστου. Τελευταία μέρα του καλοκαιριού και πρώτη μέρα της νέας μου ζωής. Το μακρινό μου ταξίδι για τη Μάλαγα ξεκινά, με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Οι ΤΡΕΙΣ μου βαλίτσες, γεμάτες με ρούχα και αντικείμενα που θα χρειαστώ τους επόμενους δέκα μήνες. Καθώς προσγειώνεται το αεροπλάνο στον αεροδιάδρομο νιώθω τόση οικειότητα και αγάπη γι’αυτή τη χώρα, μιας και έχω ξαναζήσει 6 μήνες στη ”ράχη” της λόγω του προγράμματος Erasmus. 

Πάμε όμως να ζήσουμε κάτι εντελώς καινούριο!

Έκανα τη σωστή επιλογή ή όχι?

Στο δρόμο για το κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων ”Asilo nuestra Señora hogar de los angeles” νιώθω τόση αγωνία για το τι θα συναντήσω. Οι μέρες περνούν και η ”ζούγκλα” που πρωτοαντικρίσαμε είναι πλέον σχεδόν ένας παράδεισος γεμάτος με πορτοκαλιές, λεμονιές, μία αμυγδαλιά, πολλά μυρωδικά και λουλούδια, ραπανάκια, φασολάκια και εκατομμύρια σαλιγκάρια που τρώνε τα φύλλα απ’τα φυτά μας.

Οι ηλικιωμένοι, φίλοι μου πλέον, είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε κάθετι που οργανώνουμε. Νιώθω τόσο έντονα την απόλαυση και την ευχαρίστηση που λαμβάνουν από την παραμικρή επιτυχία τους, πράγμα το οποίο μου δίνει ώθηση και κίνητρα να προσπαθώ κάθε μέρα πιο σκληρά γι’αυτούς.

Ο ήλιος της πόλης μας, που καθημερινά μας περιμένει στον ουρανό, δίνει ζωή τόσο στα φυτά μας, όσο και σε εμάς. Σήμερα, 1 Νοεμβρίου κι εγώ κολυμπώ ακόμη. Δε χάνω ευκαιρία να επισκεφτώ τη Malagueta μαζί με τις συγκατοίκους μου, που απ’ότι φαίνεται ούτε παραγγελία να μας είχαν κάνει! Συνεννοούμαστε πολύ καλά και έχουμε βρει μια κοινή πορεία πλέον με πολλούς κοινούς στόχους, πράγμα που σημαίνει ότι η μία βοηθάει την άλλη με κάθε τρόπο.

Βελτιώνομαι. Το νιώθω τόσο έντονα!! Σε κάθε επίπεδο. Ανθρώπινο, κοινωνικό, προσωπικό.

Βλέποντας λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους να μου χαρίζουν τις εμπειρίες και το χαμόγελό τους καθημερινά, μπορώ με σιγουριά να απαντήσω : ΝΑΙ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ! 

Ραφαέλα