Σε μια μικρή και βροχερή πόλη της Πολωνίας με το όνομα Σεπόλνο 29 ξεχωριστοί δάσκαλοι από 10 ευρωπαϊκές χώρες συναντήθηκαν για να συμμετάσχουν σε ένα training course με τίτλο «Hey teacher, play with kids along».

Το πρόγραμμα εστίασε στο γεγονός ότι τα παιχνίδια δεν αποτελούν μόνο μια διασκεδαστική μορφή απασχόλησης των παιδιών. Με τη πρόθεση πίσω από την εφαρμογή, την κατάλληλη δομή και τις απαραίτητες δεξιότητες διευκόλυνσης της όλης διαδικασίας τα παιχνίδια μπορούν να γίνουν ένα αποτελεσματικό μη τυπικό εργαλείο μάθησης το οποίο προωθεί την εξέλιξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η εμπειρία μας ως συμμετέχοντες ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Όχι μόνο η καλή οργάνωση και οι εξαιρετικές ικανότητες των εκπαιδευτών μας αλλά και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βιωματικά εργαστήρια που παρακολουθήσαμε, μας βοήθησαν να κατακτήσουμε τους στόχους του σεμιναρίου. Είχαμε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε πως τα παιχνίδια μπορούν να προωθήσουν ιδέες όπως η συνεργατικότητα, η αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, μέσα στα σχολικά πλαίσια. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες βοήθησαν, επίσης, εμάς ως συμμετέχοντες να αισθανθούμε άνετα  να βγούμε έξω από την ζώνη ασφαλείας μας μας και να δημιουργήσουμε ένα ζεστό και γεμάτο εμπιστοσύνη περιβάλλον. Το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό, όμως γίναμε μια υπέροχη ομάδα παρά τις διαφορές μας στη κουλτούρα και στον τρόπο σκέψης. Παρά την αρχική μας συστολή ήρθαμε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές όλοι μαζί. Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι τα σύνορα που δημιουργούμε, κατοικούν μονάχα μέσα στο μυαλό μας.

Με αφορμή το συγκεκριμένο training course, πιστεύουμε σθεναρά ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται συχνά η δυνατότητα σε δασκάλους να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους προγράμματα, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε εκπαιδευτικές τεχνικές, υιοθετώντας νέες και πρωτοποριακές ιδέες.

Άσπα, Ιωάννα, Θανάσης.