Μια φορά κι ένα καιρό… ήμασταν εμείς οι 5 – Ναι εμείς στη φωτογραφία πάνω πάνω σαν τους Daltons, τυχαίο ήταν πάντως που επιλεχθήκαμε να συμμετάσχουμε ως η ελληνική ομάδα στο πρόγραμμα Α Story for Glory, που πραγματοποιήθηκε στο Καβαλάρι Κιλκίς  από τις 2-9 Σεπτεμβρίου, με θέμα την αφήγηση ιστοριών.
Όταν πρωτοφτάσαμε εκεί, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Πώς θα ήταν το πρόγραμμα; Τι θα κάναμε ακριβώς; Τα παιδιά από άλλες χώρες πώς θα ήταν; Ευτυχώς για όλους τους αγχωμένους – ονόματα δε λέμε – οι διοργανωτές είχαν προγραμματίσει ένα μικρό παιχνιδάκι για να σπάσει ο πάγος. Φτάνοντας στην προσκοπική κατασκήνωση, εντοπίσαμε κάτι σελιδοδείκτες πάνω στα κρεβάτια μας, όλοι ξεχωριστοί και όλοι έφεραν πάνω τους έναν ήρωα. Έπρεπε λοιπόν να βρούμε το άτομο στο οποίο άνηκε ο σελιδοδείκτης!
Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν οι περιπέτειες γνωριμίας με άλλα 30 περίπου άτομα από διάφορες χώρες της Ευρώπης: Λετονία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία. Η γνωριμία αυτή, που στην αρχή φαινόταν τρομακτική και κάπως αμήχανη για όλους, έχτισε δυνατά θεμέλια για κάποιες φιλίες που θα κρατήσουν στον χρόνο. Ναι, κι όμως! Ακούγεται αδύνατο αλλά είναι αλήθεια: μέσα σε μια βδομάδα συνύπαρξης με άτομα που μόλις γνώρισες μπορούν να δημιουργηθούν μεγάλες φιλίες, ακόμα και έρωτες! Τα σπιτάκια που μοιραζόμασταν με άλλα 8 άτομα στην προσκοπική κατασκήνωση στο Καβαλάρι Κιλκίς, μας έφεραν κοντά με άλλες όμορφες, διαφορετικές, και ταξιδιάρικες ψυχές.
Έπειτα είχαμε και τις εθνικές βραδιές όπου κάθε χώρα παρουσίαζε και κάτι διαφορετικό. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό το ποσό διαφορετικοί ήμασταν και όμως όλοι τόσο όμοιοι και μας ένωναν τόσο πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό από αυτά να γνωρίσουμε τον άλλον να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτό και την χώρα του, την καθημερινότητα του, την ζωή του… τόσες λίγες μέρες, τόσες πολλές ιστορίες που θα θυμάσαι για πάντα!
Η τελευταία μας δραστηριότητα ήταν η αφήγηση μιας ιστορίας στο τρένο που εκτελεί το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη- Θεσσαλονίκη. Έτσι χωριστήκαμε σε ομάδες των 6 ατόμων (ένα άτομο από κάθε χώρα), δημιουργήσαμε μια ιστορία και την αφηγηθήκαμε στους επιβάτες του τρένου, τμηματικά ο καθένας στη γλώσσα του και με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά. Ήταν εκπληκτικό το γεγονός πως όλοι παρακολούθησαν τις ιστορίες μας με μεγάλη προσήλωση καθώς και ότι στο τέλος λάβαμε ένα ζεστό χειροκρότημα. Ήταν η τέλεια επιβράβευση για την προσπάθεια που είχαμε κάνει.
Μετά τη λήξη του προγράμματος και αφού έχουν περάσει πλέον αρκετές μέρες, μπορούμε να καταλάβουμε ότι παρά τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να υπήρχαν στην αρχή, το συγκεκριμένο youth exchange αποτέλεσε μια εξαιρετική εμπειρία για όλους μας…

Μαρία, Φανή, Νανά, Γιώργος, Αλέξανδρος