Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τις εμπειρίες που ζήσαμε αυτές τις 9 μέρες σε ένα χωριό μακριά από τα φώτα της πόλης. Μοναδικές εμπειρίες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαν την ευκαιρία να ξανασυμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα ανταλλαγής. Είμαστε ευγνώμονες που είχαμε αυτή την ευκαιρία γιατί κάναμε νέες φιλίες , γελάσαμε πολύ παίξαμε πολύ και μάθαμε αρκετά πράγματα μέσω της μη τυπικής μάθησης. Ακόμη ανακαλύψαμε κρυφά μας ταλέντα, γίναμε ηθοποιοί, παίξαμε παιχνίδια, παρακολουθήσαμε σεμινάρια πίτσας και τιραμισού και φυσικά χορέψαμε πολύ. Ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, γνωρίσαμε τον πολιτισμό τους και τον τρόπο που σκέφτονται. Μάθαμε να επικοινωνούμε με ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα, ιδέες, νοοτροπίες και σκέψη από την δική μας. Μάθαμε από αυτούς, μάθαμε για τις χώρες τους, συναναστραφήκαμε με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς.

Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πρόσφυγες και να μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες ζωής. Υπήρχαν στιγμές που  συγκινηθήκαμε γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς στην δικιά τους θέση αν είχαμε γεννηθεί αλλού.  Γνωρίσαμε την ιταλική κουλτούρα και γευτήκαμε τα φαγητά τους. Η διαμονή μας τόσο ξεχωριστή, οι διοργανωτές ήταν πάντα δίπλα μας  και μας βοηθούσαν σε κάθε δυσκολία. Παρακολουθήσαμε την δημιουργία κεραμικών σκευών και περπατήσαμε μέσα στα πολύχρωμα στενά της Faenza.  Δεν περιμέναμε να έχουμε τόσο όμορφες αναμνήσεις και να κάνουμε τόσο δυνατές φιλίες. Πλέον ξέρουμε πολύ καλά ότι εκεί έξω έχουμε φίλους που μπορούμε να επισκεφτούμε και να συνεργαστούμε γιατί μέσα από αυτήν την ανταλλαγή μάθαμε να λειτουργούμε σαν ομάδα.

Κερδίσαμε πάρα πολλά πράγματα σε αυτή την ανταλλαγή και σαν άνθρωποι αλλά και σε γνωστικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως όλοι μας αποκτήσαμε φίλους σε διαφορετικές χώρες. Σε ένα πρόγραμμα σαν και αυτό δεν βελτιώνεσαι μόνο σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά αλληλοεπιδράς και με ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων, διαφορετικής κουλτούρας, και αυτό είναι το σημαντικότερο. Ανοίγουν διάπλατα οι ορίζοντες σου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και αυτό είναι υπέροχο! Μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης μάθαμε τόσα πολλά πράγματα που σίγουρα θα μας βοηθήσουν στη ζωή μας.

Έπειτα από 9 μέρες στην Ιταλία με δραστηριότητες, παιχνίδια, πάρτι, φίλους και εκδρομές το μόνο που θέλουμε να σας πούμε είναι ευχαριστούμε. Το πρόγραμμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας σε όλους τους τομείς. Αποκτήσαμε γνώσεις και εφόδια, ακονίσαμε το μυαλό μας και ανακαλύψαμε τον πιο δημιουργικό εαυτό μας. Περισσότερο απ’ όλα όμως χαιρόμαστε για τους ανθρώπους που γνωρίσαμε. Ήρθαμε σε επαφή με καινούριες γλώσσες, πολιτισμούς και ιδέες. Μέσα σε λίγες μέρες νιώσαμε όλους τους συμμετέχοντες σαν οικογένεια.

Το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια καθημερινή πρόκληση για να ξεπεραστούν οι ανέσεις ενός οικείου περιβάλλοντος και να ενσωματωθούμε σε μια ομάδα γεμάτη διαφορές αλλά και ομοιότητες. Ανταλλάξαμε ιδέες και απόψεις με νέους ενώ καταφέραμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από την προσπάθεια να γνωρίσουμε τους άλλους.

Ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δώσατε να γνωρίσουμε την ξεχωριστή εμπειρία των ανταλλαγών. Μία εμπειρία που σίγουρα θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Νάντυ, Ελένη, Γιώργος, Γεωργία, Γιάννης <3