Όταν μας ανακοίνωσαν ότι γίναμε δεκτοί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν περιμέναμε ότι οι 8 μέρες που θα ερχόντουσαν θα μπορούσαν να είναι από τις καλύτερες της ζωής μας! Κανείς μας δεν περίμενε ότι ένα ταξίδι στην Coimbra θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο! Νέες γνώσεις, νέοι φίλοι, νέες εμπειρίες όλα μαζί περιγράφουν μία νέα περιπέτεια στη ζωή μας!

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν…

Τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Πορτογαλίας, η Coimbra, είναι γνωστή για το Πανεπιστήμιό της που ανήκει στα παλαιότερα της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Η ιδιαίτερη φοιτητική ζωή της με τις πλούσιες παραδόσεις που θυμίζουν μεσαιωνικές εποχές σε συνδυασμό με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική των πλακόστρωτων στενών και των -καλυμμένων με πλακάκια μπάνιου!!- κτιρίων, την ομορφιά της φύσης που φέρνει μαζί του το ποτάμι της αλλά και την εξαίρετη γεωγραφική της θέση (βρίσκεται σε ίση περίπου απόσταση 2 ωρών τόσο από τη Λισαβόνα όσο και από το Πόρτο) την κάνουν ιδανικό προορισμό για οποιονδήποτε ψάχνει να πάρει μία πιο αυθεντική γεύση Πορτογαλίας.

Μέσα σ’ αυτήν τη φανταστική πόλη στεγάζονται τα γραφεία της Μ.Κ.Ο. Akto, https://www.facebook.com/groups/1623495977881706/?ref=ts&fref=ts, μέρος του έργου της οποίας είναι η καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, σημαντική ενασχόληση μέσα σε μια χώρα όπου υπάρχουν ετησίως σχεδόν 1.400 θύματα του εν λόγω εγκλήματος. Εμείς, ελάχιστα ενημερωμένοι για την Εμπορία Ανθρώπων, προσεγγίσαμε το θέμα με μεγάλη ευκολία, πολύ ενδιαφέρον αλλά και αγανάκτηση μαθαίνοντας το εύρος που κατέχει σε παγκόσμια κλίμακα. Βοηθούμενοι από τους άρτια καταρτισμένους και γλυκύτατους διοργανωτές συνεργαστήκαμε με όλους τους συμμετέχοντες, συζητήσαμε με έμπειρους εγκληματολόγους και ψυχολόγους που έρχονται σε επαφή με τα θύματα, ανταλλάξαμε βιώματα και ιδέες, φτιάξαμε κολάζ, διαβάσαμε πραγματικές ιστορίες θυμάτων, παίξαμε παιχνίδια και αναρωτηθήκαμε πάνω σε καίρια ζητήματα για την Εμπορία Ανθρώπων. Κατεβήκαμε στο δρόμο, φτιάξαμε βιντεάκι και μια πλατφόρμα ενημέρωσης για τα εν λόγω ζητήματα. Αποτέλεσμα της όλης μας ενασχόλησης ήταν μία καμπάνια ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

Μέσα από το υπέροχο αυτό ταξίδι είχαμε την ευκαιρία και την χαρά να γνωρίσουμε διάφορους ανθρώπους, συνομήλικους μας ή μη, από διάφορα μέρη της Ευρώπης αλλά και όχι μόνο, μα όλοι τους ήταν τόσο συμπαθείς και τόσο ευδιάθετοι που αμέσως δεθήκαμε όλοι μεταξύ μας σαν ομάδα. Έλληνες, Ρουμάνοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Σουηδοί, Πορτογάλοι, Πολωνοί ακομά και Βραζιλίανοι πλαισίωσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα -ταξιδάρα- εμπειριάρα! Η καθημερινότητα του προγράμματος, η συμβίωση μεταξύ μας, η επικοινωνία και η συνεργασία αλλά και οι κοινές εμπειρίες μας ένωσαν και μας έκαναν να νιώθουμε πως οι φιλίες 2-3 ημερών είναι φιλίες χρόνων τώρα και πως δεν ψάχναμε ποτέ για κάποια οικειότητα ή κάποια συμπάθεια ακριβώς γιατί τα είχαμε βρει από το πρώτο κιόλας λεπτό!

Καλά όλα αυτά, αλλά πιο πολύ θα μας λείψουν οι στιγμές που ζήσαμε μεταξύ μας, και με τα παιδιά από τις υπόλοιπες χώρες. Ποιος θα ξεχάσει τα ξενύχτια μας, που μας γέμιζαν ενέργεια για το επόμενο πρωί, τους μυστικούς μας φίλους, τα τραγούδια που ακουγόταν σε όλες τις πιθανές γλώσσες, τα φαγητά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποκτήσαμε φίλους από μακρινά μέρη, ότι ακούσαμε ιστορίες ανθρώπων που ποτέ δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε, και ότι μάθαμε, τόσα όσα κανένα σχολείο δε θα μπορούσε να μας διδάξει.  

Αν εσύ που διαβάζεις σκέφτεσαι να κάνεις αίτηση σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα, νομίζουμε ότι ξέρεις πλεόν την απάντηση!

 

Obrigado e obrigada,

Αναστασία, Βάλια, Καρμελίνα , Χρήστος , Μιχάλης