Το προσφυγικό αποτελεί ένα ζήτημα που με ενδιαφέρει και η Λιθουανία είναι μια χώρα που δεν έχω πάει, άρα γιατί όχι? Ή τουλάχιστον αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις όταν είδα την ανάρτηση του You in Europe. Και δεν έπεσα έξω με την επιλογή μου. Μέσα σε 9 μέρες στο παγωμένο και γεμάτο υγρασία Aukstadvaris της Λιθουανίας, ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες γύρω από το συγκεκριμένο κοινωνικό ζήτημα, συζητήσαμε, γελάσαμε, χορέψαμε, παίξαμε, μαγειρέψαμε, φάγαμε… Η Λιθουανία αποδείχτηκε μια χώρα με πανέμορφα τοπία που μπορεί κανείς, βέβαια, να τα θαυμάσει μόνο τις ώρες που δεν βρέχει και το Βίλνιους μια πόλη γεμάτη με υπέροχα μικρά μαγαζάκια χωμένα σε κάθε γωνιά και με ζεστούς ανθρώπους. Οι εικόνες του προγράμματος και οι στιγμές με άτομα που γνώρισα θα μείνουν σίγουρα χαραγμένες στη μνήμη μου.

Νεφέλη Χαρίτου

 

Η πρώτη μου σκέψη μόλις έμαθα για  το πρόγραμμα ήταν: πολύ ενδιαφέρον, πολύ κρύο! Και τελικά είχα δίκιο και για τα δύο! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν για μένα το καλύτερο από αυτά που έχω συμμετάσχει μέχρι τώρα και αυτό για πολλούς λόγους. Αρχικά, το θέμα της ανταλλαγής ήταν το προσφυγικό ζήτημα και αν και γνώριζα αρκετά πράγματα για την κατάσταση στη χώρα μου, έμαθα ακόμα περισσότερα, μέσα από τις παρουσιάσεις των άλλων χωρών μπόρεσα να συγκρίνω τις πραγματικότητες που βιώνει κάθε χώρα, αλλά και μέσα από παιχνίδια,προσομοιώσεις, συζητήσεις με πρόσφυγες προσπάθησα, όσο είναι βέβαια αυτό δυνατό, να μπω η ίδια στη θέση του πρόσφυγα και αυτό με ευαισθητοποίησε ακόμα περισσότερο. Αλλά το πρόγραμμα ήταν υπέροχο και για άλλους λόγους: καταρχάς δεν είχα ξαναβρεθεί ποτέ στη Λιθουανία, και με αυτή την αφορμή γνώρισα μια νέα χώρα, που αν και πολύ κρύα αποδείχτηκε υπέροχη, όχι μόνο όσον αφορά τα τοπία και τα αξιοθέατα αλλά και τους ανθρώπους. Μέσα από το πρόγραμμα μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και να μάθω για τον πολιτισμό τους μέσω των intercultural nights. Το πιο σημαντικό για μένα, όμως, είναι ότι γνώρισα υπέροχα άτομα, άκουσα τις ιστορίες ζωής τους και έγινα έτσι “πλουσιότερη” αποκτώντας πολλούς νέους φίλους, που στο τέλος ήταν πολύ δύσκολο να αποχωριστώ. Πάντα θα θυμάμαι τα παιχνίδια μας τα βράδια στην κουζίνα, τα πάρτυ μας και φυσικά όλες τις στιγμές που περάσαμε μαζί! Ευχαριστώ “You in Europe” που μου έδωσες την ευκαιρία να ζήσω μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου!

Μαρία Κελεμουρίδου

 

Λοιπόν, 9 μέρες στη Λιθουανία… είναι από αυτές τις στιγμές της ζωής σου που λες ότι θα σου μείνει αξέχαστη! Ήταν η πρώτη μου φορά που συμμετείχα σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής και σίγουρα όχι η τελευταία. Το μέρος ήταν φανταστικό, μέσα στη φύση, στον καθαρό αέρα και τη λίμνη να γαληνεύει τις ψυχές μας τα βράδια. Γνώρισα ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, έμαθα για την κουλτουρα τους, τις συνήθειές τους, και φυσικά γεύτηκα τα φαγητά τους. Σε αυτή την ανταλλαγή είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με πρόσφυγες οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες της ζωής τους, τις δυσκολίες που πέρασαν για να φτάσουν στον προορισμό τους. Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ευκαιρία και ελπίζω να υπάρξουν αρκετές ακόμη και στο μέλλον!

Οδυσσέας Νατσιόπουλος

 

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία για μένα. Γνωρίσαμε άτομα από διαφορετικές χώρες και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις να μοιραστούμε τις συνήθειές μας και να περάσουμε πολύ χρόνο μαζί μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα. Επίσης, επισκεφτήκαμε διάφορες πόλεις της Λιθουανίας και μάθαμε για την ιστορία και την κουλτούρα τους.

Βασίλης Μαλταμπές

 

Αν και περάσαν μέρες από τότε που γυρίσαμε, οι στιγμές που ζήσαμε όλες αυτές τις μέρες μου φαίνεται σαν να ήταν χθες. 9 μέρες στη Λιθουανία ήταν αρκετές για να γνωρίσω νέους ανθρώπους από άλλες χώρες, να μάθω για την κουλτούρα τους, τις παραδόσεις τους, τις συνήθειές τους. Ήταν αρκετές για να επικοινωνήσω με πρόσφυγες οι οποίοι πέρασαν τόσες δύσκολείες για να φτάσουν σε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον. Από αυτή την ανταλλαγή έχω κρατήσει τόσα θετικά στοιχεία που πιστεύω ότι θα με βοηθήσουν ώστε να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Ήταν κάτι καινούριο για μένα που σίγουρα θα ξαναέκανα. Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία που μου δώσατε! Πέρασα υπέροχα!

Αλέξανδρος Μήρτσιος

 

Ήταν μια όμορφη εμπειρία σε μια από τις πιο ξακουστές πόλεις της Βαλτικής. Σε αντίθεση με το κλίμα, η λιθουανική κουλτούρα και οι άνθρωποί της, ήταν πολύ ζεστοί και φιλόξενοι! Το πρόγραμμα εποικοδομητικό σε όλα τα επίπεδα. Η συνύπαρξη με άλλες κουλτούρες, όπως η ιταλική, η γαλλική, η σερβική, η λιθουανική και τέλος η αραβική – καθώς συμμετείχε και η χώρα της Ιορδανίας, ήταν αξέχαστη εμπειρία. Η συνεισφορά των συμμετεχόντων από την Ιορδανία στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα σημαντική,  μιας και τα δεδομένα που μοιράστηκαν μαζί μας ως κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, σε ένα θέμα όπως η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων, ήταν ιδιαίτερα σημαντικά.

Δήμητρα Θλιβερού