EVS LIFE IS A M A Z I N G 

Μέσα σε μία μέρα όλα είχαν αλλάξει… Χώρα, σπίτι, συνήθειες και φίλοι!

ΝΑΙ! Βγήκα από τη ρουτίνα μου και ΤΟΛΜΗΣΑ!

Να ζήσω για ένα χρόνο, σε μία αντικειμενικά πανέμορφη πόλη, στο Αμαράντε της Πορτογαλίας, μισή ώρα μόνο από το Πόρτο!

Με είκοσι ένα εθελοντές, από έντεκα Ευρωπαϊκές χώρες! (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία, Λετονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο)

Με τους συνεθελοντές μου, καθημερινά δουλεύαμε με αφετηρία τον οργανισμό υποδοχής (hosting organization), σε κέντρο με άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ορφανοτροφείο, σε γηροκομείο και ΚΑΠΗ, σε σχολεία με δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους, στη διοργάνωση πρότζεκτ Erasmus+ και Work camps

Το πρότζεκτ αυτό είναι OUT OF THE BOX, καθώς το πρόγραμμα εκτός από τη συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, περιελάμβανε συνεργασία με τοπικές φάρμες. Βοηθούσαμε λοιπόν στην παραγωγή και συλλογή τοπικών και βιολογικών προϊόντων. Προμηθευόμασταν ένα μέρος αυτών και τα πωλούσαμε στο μάρκετ που ονομάζεται ‘’BIO-FAIR MARKET’’ χωρίς επιπλέον κέρδος! Μαζί με αυτά, πωλούσαμε FAIR TRADE προϊόντα και άλλα λαχανικά και φρούτα από τον κήπο μας. Ότι βέβαια δεν καταφέρναμε να πουλήσουμε, χρησιμοποιούνταν από το χορτοφαγικό εστιατόριο του οργανισμού που μας φίλευε καθημερινά. Ένα βιώσιμο σύστημα που λειτουργούσε πολύ σωστά και έξυπνα. Και ο παρελθοντικός χρόνος βέβαια καθόλου δεν ισχύει, αφού καινούριοι εθελοντές αναλαμβάνουν έργο!

Οι συνεθελοντές μου… στη συνέχεια έγιναν φίλοι και κάποιοι έγιναν αδέλφια. Η καθημερινότητα ήταν πολύ έντονη επειδή ναι μεν δουλεύαμε εθελοντικά αλλά με συνέπεια. Επιπλέον μέναμε σε διαμερίσματα όπου πολλές φορές μαγειρεύαμε, κάναμε πάρτι και περνούσαμε μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας μαζί. Τα ταξίδια δεν έλειπαν και η ζωή αυτή μας δίδασκε καθημερινά σε εργασιακό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο.

Ήμασταν τόσο διαφορετικοί… Όσον αφορά την ηλικία (20 – 30 χρονών), το φύλλο, την εθνικότητα και σαφώς την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τις σπουδές.
Η διαφορετικότητα μας όμως, ήταν η δύναμη μας όταν πλέον είχαμε γίνει ΟΜΑΔΑ!

Μην ξεχάσω να αναφέρω σημαντικές στιγμές που έζησα με γονείς, αδέλφια και φίλους που παρά την απόσταση, άδραξαν την ευκαιρία να με επισκεφθούν.

Όπως και το σημαντικό ρόλο, στην επιτυχία την ονομάζω του EVS, έπαιξαν οι Πορτογάλοι φίλοι, ένας φιλόξενος λαός με τον οποίο σε λίγα διαφέρουμε! Με μεγάλη αγάπη με υποδέχθηκαν στο σπίτι τους, μου έμαθαν τη γλώσσα και κυρίως την κουλτούρα τους, που κύριο συστατικό της έχει την οικογένεια! Τώρα πλέον μακριά τους, μαθαίνω την έννοια της νοσταλγίας (saudades).

Νοιώθω ευγνώμον για την ευκαιρία που μου δόθηκε να γνωρίσω καινούριους ανθρώπους, να έρθω σε επαφή με νέα επαγγέλματα, να εξερευνήσω μια καινούρια πόλη, χώρα, κουλτούρα και τον εαυτό μου… Που είχα την ελευθερία να δημιουργήσω με το δικό μου τρόπο. Μια ελευθερία που μου δόθηκε από τους δασκάλους στα σχολεία, τους τεχνικούς στα ιδρύματα και κυρίως τους υπεύθυνους των οργανισμών Casa da Juventude de Amarante και YOU IN EUROPE!

OBRIGADA!!

Κική Μαμάτσιου.