Σαν σήμερα ακριβώς 4 μήνες πριν έφτασα στον προορισμό του European Voluntary Service προγράμματός μου, σε μία μικρή πόλη της Βόρειας Αγγλίας, το Marskebythesea. Ο οργανισμός για τον οποίο δουλεύω λέγεται Leonard Cheshire Disability και έχει ως στόχο του όχι μόνο την φροντίδα και προστασία ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και την προαγωγή της ποιότητας ζωής τους, την ψυχαγωγία και υποστήριξή τους σε καθημερινές δραστηριότητες και διακοπές και την ευρύτερη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία που τους περιβάλλει. Η υποστήριξη που παρέχω όλο αυτό τον καιρό είναι ένα μικρό κομμάτι όλων των προσπαθειών που γίνονται καθημερινά και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι από τις πιο προσοδοφόρες εμπειρίες που είχα έως τώρα, μόλις 4 μήνες μετά.

Το πρώτο πράγμα που αποκόμισα ήταν ότι με την κατάλληλη συνεργασία και σεβασμό ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εθελοντές δεν υπάρχει στόχος που να μην μπορεί να επιτευχθεί. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο αλληλεπίδρασης καταφέρνω να παίρνω περισσότερες πρωτοβουλίες που έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στην υποστήριξη που παρέχω αλλά και στην προσωπική και επαγγελματική μου ανάπτυξη. Πέρα από την διοργάνωση και διεκπεραίωση δραστηριοτήτων και υποστήριξης ατόμων ένα-προς-ένα, έχω την δυνατότητα να συμμετέχω σε meetings, παρουσιάσεις, workshop και πολιτισμικά δρώμενα (πχ. θέατρο, συναυλίες, μουσεία) και αυτά πολλές φορές σε διαφορετικές πόλεις.

Ωστόσο, όσο σημαντικές είναι οι δεξιότητες που μπορεί να αποκομίσει κανείς από μία τέτοια εργασιακή καθημερινότητα, τόσο σημαντικό είναι να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους που τον φιλοξενούν για ένα χρόνο. Περνώντας στο πιο «fun» κομμάτι της κουλτούρας και διεύρυνσης του κοινωνικού δικτύου, δεν θα είναι υπερβολή να πω ότι σχεδόν κάθε μέρα γνωρίζω καινούρια άτομα, πολλοί από αυτούς νέοι εργαζόμενοι, νέοι εθελοντές από σχολεία, πανεπιστήμια ή κολλέγια, άτομα που καλούμε για ψυχαγωγία όπως μπάντες και χορωδίες ή άτομα που θέλουν απλά να βοηθήσουν στις δραστηριότητες που διεξάγονται.

Και επειδή τα ταξιδάκια και οι εκδρομούλες δεν θα μπορούσαν να λείπουν, παρόλο που μένω σε μία μικρή παραθαλάσσια περιοχή, έχω την τύχη να περιτριγυρίζεται από τις μεγαλύτερες πόλεις του Yorkshire and the Humber Region, όπως Newcastle, York, Whitby, Kingston, Leeds, Durham, Sunderland, Middlesbrough και λίγο πιο μακριά (κάνα δίωρo-τρίωρο) Sheffield, Manchester, Liverpool, Nottingham, Edinburgh.

4 μήνες και δεν έχει υπάρξει βαρετή μέρα. Μόνο πολυάσχολη με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο!